Mobilos alkalmazások utazáshoz: Splitwise
2019. március 12. írta: Vándorember

Mobilos alkalmazások utazáshoz: Splitwise

Osztozzunk a számlákon okosan!

Manapság az okostelefonunk az életünk egyik legfontosabb részévé vált. Nincs ez másképpen az utazások alatt sem. Főleg városnézéshez elengedhetetlen. Ha csak a legalapvetőbb funkciót nézzük: mennyivel egyszerűbb telefonnal navigálni, mint egy térképpel, nem?
Rengeteg utazást, nyaralást segítő alkalmazás létezik és sok egyéb praktikus megoldással is találkozhatunk az alkalmazás-boltokban, legyen az Android vagy iOS. Ezek közül a Splitwise-t, egy számlaosztó, tartozásokat kezelő applikációt mutatok most be.

1_wq7sfh98orbjwru9itr1ha.jpeg

Miért kell egy számlaosztó alkalmazás?

 

Biztos, hogy sokan mentetek már csoportosan, vagy kisebb társasággal rövidebb-hosszabb utazásra vagy épp több napos fesztiválra, ilyenkor sokszor pénzügyileg is össze kellett nőni a csoporttal. Ilyenkor mindig az történik, hogy az egyszerűség és gyorsaság kedvéért egy ember fizeti a belépőket, a strandon meglepjük a többieket egy kör sörrel és este az étteremben sem illik azt mondani a pincérnek, hogy akkor mind a hatan külön-külön fizetünk. Ekkor gyakran elhangzik, hogy "ezt most én fizetem, a múltkor amúgy is te fizettél".
Amíg ketten vagy hárman vagytok talán még észben is lehet tartani, de a létszám növekedésével bonyolódik a helyzet. És ekkor mindig van, aki rossz szájízzel gondol vissza, hogy én fizettem a drága vacsoránál, ő meg csak a reggeli croissant-ot állta.
Egy short trip alatt, amikor gyakorlatilag egész nap rohanunk, nincs arra időnk, hogy számolgassuk, ki kinek és mennyivel tartozik. Arról nem is beszélve, hogy sosincs senkinél pont annyi pénz, és a külföldi valuta csak nehezíti az elszámolást.

screenshot_20190311-190528_01.jpg

Mit tud a Splitwise?

 

Ezt a problémát fogja megoldani nekünk a Splitwise, ahogy a neve is sugallja, okosan osztjuk a költségeket. Az alkalmazásban létrehozhatunk csoportokat, például egy "Trip Rómában" csoportot. Ebbe Gmail cím vagy telefonszám alapján meghívhatjuk a barátainkat. Ezután minden kiadást fel tudunk vinni az adott csoportba, hogy ki fizetett és mennyit illetve, hogy kik között osszuk szét a megadott összeget.

befunky-collage_8.jpg

Alap beállításként egyenlően osztja el a költséget, de ez átállíthatjuk százalékos vagy "nem egyenlő" elosztásba is, példaként egy vacsoránál, mi adhatjuk meg, hogy pontosan ki mennyivel lóg a fizetőnek, attól függően, hogy mit fogyasztott. Az alkalmazás összegzi a körbetartozásokat, leegyszerűsíti és a kirándulás végén mindenkinek csak annyit kell fizetni a másiknak amennyit feltétlen szükséges.
Ezzel elkerülhetjük azt a spirált, hogy én tartozok Bélának, meg Csabának is, de Dénes tartozik nekem, akinek viszont Béla is, de akkor már én nem Bélának adom a pénzt, hanem... Káosz! A Splitwise kiegyenlíti a körbetartozást és mindent sokkal egyszerűbbé tesz!

winnergraphic-1-900x756.jpg 

Nekünk ez a legfontosabb alkalmazás. Gyakorlatilag már most ki merem jelenteni, hogy egy költségosztó applikáció a közös kirándulások szempontjából a legfontosabb!
A repülőjegyeket mindig egy-két ember veszi meg. A szállást mindig egy ember fizeti. Az esti italozást, a közös éttermi vacsorát, a menetjegyeket szintén, amivel rengeteg időt spórolunk meg. Az alkalmazásban folyamatosan tudjuk követni, hogy éppen kinek van a legnagyobb tartozása, és olyankor tudjuk, hogy a következő alkalommal ő fog fizetni.

Nézzük a részleteket!

 

Minden felvitt költséget ikonokkal csoportosíthatjuk, megjegyzést, sőt képet is fűzhetünk hozzá. Így biztosan nem fogjuk másnap elfelejteni, hogy Prágában az ötödik kocsmában ki fizetett hajnal kettő után. Ha közben valaki kifizeti a tartozását, akkor a settle up-pal nullázhatjuk. Az "Activity" fülön időrendben vissza kereshetjük a ránk vonatkozó kiadásokat és tartozásokat.
Természetesen nem csak utazásokhoz ideális a Splitwise. Mi egy albérletes csoportot is vezetünk, így a közös költségeket (számlák, szerelők, közös használati eszközök) azonnal felvisszük és nem kell egymáson nap, mint nap számon kérni a kisebb tartozásokat.

Mi lehet a gond, ha utazunk?

 

Általában a repülőjegyet, szállást, esetleg a taxit a reptérre forintban fizetjük, míg a többi költség már devizában esedékes. Erre is van megoldás, mert a devizanemet egy-egy csoporton belül minden költségénél akár külön-külön is változtathatjuk. A beállításoknál pedig mi állíthatjuk be az árfolyamot, de szinkronizálással az adott középárfolyamot beállítja az alkalmazás, így az utazás végén egy pénznemben, csak forintban látjuk a tartozást. Ez a currency conversation. Sajnos ez a funkció csak a fizetős verzióban érhető el. 
Szintén pénzbe kerül egy másik szuper opció, a számla beolvasás. Ilyenkor a kamerával képet lövünk a számláról, és az beolvassa a tételek és az összegeket. Így nem kell nekünk felvinni minden adatot egyesével.
A fizetős Splitwise Pro 999ft/hó, ami azért elég húzós. Viszont ha egy hónapon belül többször is megyünk külföldre, megérheti kipróbálni az extra funkciókat.

Az alternatívák

 

Én idáig csak a Splitwise-t használtam, és mint korábban említettem nálam alap alkalmazás. Évek óta ezt használjuk az albérletünk pénzügyeinek az irányításához is. Ami miatt nem tudok lemondani róla, hogy az app dizánja és kivitelezése szép és tökéletes. Egyébként elérhető iPhone-ra és webes böngészőből is kezelhető. Sajnos a deviza váltási opció fizetős, de léteznek alternatívák, amikben ez az ingyenes verzióban is elérhető. Ilyen a Splittr, a Splid vagy épp a Settle Up. (Letöltésért katt a nevekre!)

  • A Splittr, bár még csak béta verziója van, kinézete és dizájnja szerintem elég csúnya
  • A Settle Up dizánja nagyon rendben van, benne van a kívánt funkció, viszont az ingyenes verzióban folyton jönnek a reklámok, és képet sem tudunk hozzá adni.
  • A Splidet most próbáltuk ki először, Kijevben, és remekül végezte a dolgát. Nekem a dizánj nem jött be, a felépítése is túl "puritán", de a currency conversation miatt praktikusabb és nincs benne reklám.

Az utazók kedvencénél, a Revolut kártyánál, hasonló beépített funkció a split bill. Itt egy konkrét tranzakció után indíthatunk egy osztott fizetési kérelmet a többiektől. Ami egy vacsora vagy pizza rendelés alkalmával szuper, de teljes hétvégés utazásnál már szükségünk lesz a fenti appok valamelyikére.

Ti használtok ilyen alkalmazást? Ha igen, melyiket és mik a vélemények? Szerintetek is nélkülözhetetlen egy utazás alkalmával?

Ha további utazással kapcsoltok cikkeket szeretnél olvasni, kattints az [utazós tippek] gyűjtő oldalra, ahol összegyűjtve találod a korábbi cikkeket és lájkold a blog Facebook oldalát!

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr1614641786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fairPay 2019.03.17. 15:01:01

Szia Vándorember!
Irtam neked uzenetet.
Udv
süti beállítások módosítása