Logo Pic
Petőcz Ferenc 2025. március 15.

Bakonyi rakott karaj

476354309_10222192487840093_3977966332490746701_n_1.jpg

Oldalunkon többször is jeleztük, hogy nevünkhőz hűen hagyományőrző tájjellegű régi magyar recepteket is felvonultatunk. Valamikor még februárban készítettük ezt a receptet. Szerintem tetszeni fog.

Hozzávalók:

  • 1 kg kicsontozott sertés rövidkaraj
  • 40 dkg darált sertés lapocka
  • 70 dkg gomba, 6 zsemle
  • 1 dl tej
  • 10 db keményre főzött tojás
  • 3 kisebb fej vöröshagyma
  • 4 db tojás
  • 2 kávéskanál őrölt feketebors
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1,5 dl étolaj
  • 1 csokornyi petrezselyem zöld
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa

A gombát megtisztítjuk, és szeletekre vágjuk. A vöröshagymát felkockázzuk, és kevés – kb. 3 cl – étolajon megpároljuk. A petrezselyem zöldjét apróra szeljük, és a hagymához keverjük. Apránként hozzáadjuk a gombát. Fűszerezzük teáskanálnyi sóval, és kávéskanálnyi őrölt borssal. Addig pároljuk, amíg a gomba elfővi a levet, amit főzés közben ereszt. Félretesszük, és hűlni hagyjuk.

A szeletekre vágott, kiklopfolt húsokat mindkét oldalukon enyhén átsózzuk, és egy deci felforrósított étolajban kicsit megkapatjuk. Kiszedjük, és ezt is félretesszük.

A zsemléket tejjel gazdagított vízbe beáztatjuk, kicsavarjuk, és keverőtálba morzsoljuk. A főtt tojásokat megtisztítjuk, és kockákra vágva hozzáadjuk. Két teáskanálnyi sót, darált lapockát, 4 tojást, kávéskanálnyi őrölt borsot és köményt, teáskanálnyi morzsolt majoránnát, és a meghűlt gombát is beleborítjuk, és kézzel alaposan összegyúrjuk. A végén kevés zsemlemorzsát is adunk hozzá, hogy ne ragadjon a töltelék.

476995720_10222192294435258_9175950276733877902_n_1.jpg

Vékonyan kiolajozzuk egy tepsi alját. Kezünkbe veszünk egy szelet elősütött karajt, erre vizes kézzel kétszer olyan vastag tölteléket nyomunk, mint a hús. Élére állítva tepsibe helyezzük, és sorban mellérakjuk a többi gombás masszával púpozott karajt is. A megmaradt töltelékből fasírozottat készíthetünk. A tetejét két evőkanálnyi étolajjal meglocsoljuk, és 40-45 perc alatt megsütjük. Körettel, savanyúsággal, de önmagában is nagyon finom, ünnepi étel.

Vissza a címlapra
Régi és új étkek, mai ízek
Néhány recept tőlünk,néhány másoktól és néhány átalakított. Mi így készítjük, ti hogy készítenétek?
Legjobban pörgő posztok
Médiavisszhang a történelmi vereség után
venember83 • 5 nap
Az Atalanta elleni mérkőzés
Apuleius • 6 nap
Agnelli visszatérne a klub élére?
venember83 • 3 nap
A Hunyadi sorozat és a történelmi felvetések
Aetius_ • 4 nap
Vlad Tepes azaz Drakula gróf története
Dr Hessler • 6 nap
Cikkek a címlapról
Villámlátogatás a Rácalmási Vasúti Parkban
Egy kellemesnek ígérkező koratavaszi szombaton a Dunaújváros közelében a Duna jobb partján, Budapesttől mindössze hatvan kilométerre délre, tulajdonképpen az ország szívében fekvő Rácalmásra látogattunk. A közel ötezer lakosú város az útleírások alapján sok mindent kínál a kirándulóknak: sétálhatunk…
Valódi helyett az igazat
Azt hiszem nyugodtan kijelenthetjük, hogy a MÁV Szimfonikusok Beethoven-projektje az idei év kimagaslóan legjobb sorozata. És itt nem pusztán arról van szó, hogy szervezettsége, emberközelsége és programja a többi koncertsorozathoz képest kitűnő. Inkább arról, hogy alapvetően változtatták meg a…
>