Oldalunkon többször is jeleztük, hogy nevünkhőz hűen hagyományőrző tájjellegű régi magyar recepteket is felvonultatunk. Valamikor még februárban készítettük ezt a receptet. Szerintem tetszeni fog.
Hozzávalók:
A gombát megtisztítjuk, és szeletekre vágjuk. A vöröshagymát felkockázzuk, és kevés – kb. 3 cl – étolajon megpároljuk. A petrezselyem zöldjét apróra szeljük, és a hagymához keverjük. Apránként hozzáadjuk a gombát. Fűszerezzük teáskanálnyi sóval, és kávéskanálnyi őrölt borssal. Addig pároljuk, amíg a gomba elfővi a levet, amit főzés közben ereszt. Félretesszük, és hűlni hagyjuk.
A szeletekre vágott, kiklopfolt húsokat mindkét oldalukon enyhén átsózzuk, és egy deci felforrósított étolajban kicsit megkapatjuk. Kiszedjük, és ezt is félretesszük.
A zsemléket tejjel gazdagított vízbe beáztatjuk, kicsavarjuk, és keverőtálba morzsoljuk. A főtt tojásokat megtisztítjuk, és kockákra vágva hozzáadjuk. Két teáskanálnyi sót, darált lapockát, 4 tojást, kávéskanálnyi őrölt borsot és köményt, teáskanálnyi morzsolt majoránnát, és a meghűlt gombát is beleborítjuk, és kézzel alaposan összegyúrjuk. A végén kevés zsemlemorzsát is adunk hozzá, hogy ne ragadjon a töltelék.
Vékonyan kiolajozzuk egy tepsi alját. Kezünkbe veszünk egy szelet elősütött karajt, erre vizes kézzel kétszer olyan vastag tölteléket nyomunk, mint a hús. Élére állítva tepsibe helyezzük, és sorban mellérakjuk a többi gombás masszával púpozott karajt is. A megmaradt töltelékből fasírozottat készíthetünk. A tetejét két evőkanálnyi étolajjal meglocsoljuk, és 40-45 perc alatt megsütjük. Körettel, savanyúsággal, de önmagában is nagyon finom, ünnepi étel.