Logo Pic
DJP 2024. október 22.

Cincinnatus - egy szerény diktátor

Lucius Quinctius Cincinnatus személye, sok tekintetben a mitológiák korát idézi, de a modern tudósok egyetértenek abban, hogy valódi személy volt, aki az ie. V. században élt és dolgozott Róma érdekében.

cinncinatus0.jpg

A patrícius osztályból származó köztiszteletben álló katona és földbirtokos, ie 460-ban konzulként szolgált, majd visszavonult, mert nemesi születése ellenére Cincinnatus nagyra értékelte az egyszerűséget.

Livius, egy római történész szerint, 458-ban néhány szomszédos nép, az aequi és a szabin terjeszkedni kezdett Róma rovására, sőt az egyik konzul vezette római hadsereget, Rómától délkeletre (Eretumnál) sarokba is szorította. A rómaiakat Minucius vezette, aki az Algidus-hegynél és az Alban-dombság környékére szorult vissza.

1720294226.jpg

A kor szokása szerint, mivel vészhelyzet volt, a szenátus, illetve az általa felhatalmazott másik konzul, Horatius Pulvillus, kinevezett egy arra alkalmas személyt diktátornak, akinek a kezében a teljes katonai és politikai hatalom összpontosult - legalábbis egy rövid időre. 

Természetesen mindig fennállt az a veszély, hogy a diktátornak megtetszik a szerep és a veszélyhelyzet elmúltával is korlátlan hatalmat akart, de a rómaiak bíztak abban, hogy mindezt meg tudják akadályozni a közös fellépésükben. 

Ekkorra Cincinnatus már régen visszavonult, s város küldöttséget menesztett hozzá, hogy térjen vissza a hadsereg élére.

Ahogyan Titus Livius írja: "A római nép államának egyetlen reménysége, L. Quinctius, négy hold földjét művelte a Tiberisen túl, szemben azzal a hellyel, ahol most a hajós műhelyek állanak - ma Quinctius-féle rét a neve. Éppen árkot ásott, egy ásónyélnek nekifeszülve, vagy szántott, annyi bizonyos, hogy néminemű mezei munkával foglalatoskodott, amikor a követek, kölcsönös üdvözlések után megkérték: öltse fel tógáját, s mind a maga, mind az állam javára, hallgassa meg a senatus megbízását. Cincinnatus csodálkozva kérdezi: "Talán nincs rendben minden?" Majd arra kéri feleségét, Raciliát, hozza elő hamarosan kunyhójából a tógáját. Aztán letörölvén magáról a port, a verítéket, felöltözve lefelé indul, a követek pedig szerencsét kívánva neki, mint dictatort köszöntik, és meghívják Rómába; elmondják neki, mekkora a rémület a hadseregben."

cinncinatus.jpg

Vonakodva fogadta el az abszolút tekintélyt, így ideiglenesen félretette a szenátori tógáját Róma legfelsőbb parancsnokának katonai öltözékére. A földjéről visszatért Cincinnatus bezáratta a kocsmákat és gyorsan hadrendbe állította a katonákat a Mars-mezőn.

Mindenkinek vinnie kellett 12 karót, amellyel a körbezárt sereghez siettek, s elkezdték körbezárni az ostromlókat. Amikor az aequi sereg próbálta ezt megakadályozni, de ekkor Minucius is kitört. Az aequi sereg most Minicius felé fordult és visszaverte a támadást, de közben elkészült Cincinnatus sánca. A támadók beszorultak a két sereg közé. A támadók így megadták magukat, a diktátor pedig foglyul ejtette a vezetőiket. Az ellenfél katonáit azzal alázta meg, hogy egy három lándzsanyélből készült iga alatt átvonultatta őket.

Miután az ellenfeleit legyőzte, s az arra érdemteleneket felmentette, visszatért Rómába, majd lemondott a diktátori címről. A mindössze 16 napos regnálása visszatért az eke szarvához, s tovább folytatta nyugodt és csendes életét.

cinncinatus2.jpg

Néhány évvel később Róma ismét felszólította Cincinnatust, hogy szolgáljon diktátorként a patríciusok és a plebejusok közötti politikai viszály idején. Második ciklusa ismét bebizonyította rendíthetetlen elkötelezettségét a Köztársaság jóléte mellett, a személyes hatalom felett. Miután elérte a szükséges megbékélést és az állam stabilizálását, ismét lemondott az abszolút hatalomról és visszatért a földjére - ezúttal 21 napig tartott az uralma.

beccafumi_ahala_a_lo_mestere_bemutatja_a_halott_maeliust_cincinnatusnak_fresko_a_sienai_nyilvanos_palotaban.jpg

A későbbi korok sok esetben hozták példaként alakját, mint aki a legfőbb hatalmat birtokolta, de önként feladta azt. Az önzetlenség és erény példájaként róla kapta a nevét az Egyesült Államokbeli Cincinnati városa.

djp

 

 

 

Vissza a címlapra
Érdekes sztorik a múltból
Nem csak történelmi személyek, események, jelenségek, amelyek valamiért megragadták a figyelmemet és amelyeket furcsának, érdekesnek vagy különlegesnek találok
Legjobban pörgő posztok
„Tiszta életet élek, de még mindig egy kibaszott roncs vagyok” – megjelent az Analog Balaton új lemeze, a Repedés
srecorder • 6 nap
Giuntoli olaszosabb Juventust épít
venember83 • 5 nap
A Lazio elleni mérkőzés
Apuleius • 4 nap
Krol: „de Ligt a Juventusnál mutatott a legjobban”
venember83 • 8 nap
Ó, váó, ó, váó – Ilyen volt a Nick Cave & The Bad Seeds koncertje a Sportarénában
srecorder • 8 nap
Cikkek a címlapról
4 napos elvonulás a lengyel Tátrában? Íme a tökéletes utazási ajánló hozzá
Ah, egy őszi kirándulás Lengyelországba! Az ország változatos tájai, történelmi városai és lenyűgöző természetvédelmi területei igazán különleges élményt kínálnak. Egy négy napos hosszú hétvégére tervezett túra tökéletes módja annak, hogy felfedezd Lengyelország természeti és kulturális kincseit,…
Monte Pasquella
Ha valaki egyszerre szeretné megtapasztalni a filmbeli olasz életérzés több pontját is, anélkül, hogy elutazna mélyen Dél-Olaszországba, a Milánótól kb 50km-re, csaknem 900m magasan fekvő Pigrát érdemes lehet célként kitűzni. Megkönnyítve a dolgot, a Comoi tó partjáról, Argegnoból felvonó visz fel a…
>