A 10 (+1) legdurvább turista lehúzó hely Európában
2022. január 09. írta: Vándorember

A 10 (+1) legdurvább turista lehúzó hely Európában

Nincs olyan utazó, akit még ne vertek volna át a trükkös helyiek. Ez az utazás egyik sajnálatos velejárója. Taxisok, pincérek, eladók, piacosok… szinte mindenhol a pénztárcánkra éhes hiénákkal találkozhatunk. Persze, egy kis józan paraszti ésszel és odafigyeléssel gond nélkül megúszhatjuk ezeket a csapdákat.
blue_sea_travel_blog_banner_1_1.png

A BuzzFeed egy igen hosszú listát szedett össze Európa „turista csapdás” helyeiből. A Reddit fórumozók értékeléseit, tippjeit szedték össze egy izgalmas csokorba. Ebből készítettem egy tízes listát, mert hát ki ne szeretné a tízes listákat?

1. London, Heathrow Express

pexels-paul-ijsendoorn-1181202.jpgPhoto by Paul IJsendoorn from Pexels

A London belvárosát és a forgalmas Heathrow repülőteret összekötő gyorsvonat, mellyel akár 15 perc alatt a repülőtérre érhetünk. Ez hihetetlenül jól hangzik, amíg a jegypénztárhoz nem érünk. Nem véletlenül nevezik Nagy-Britannia legdrágább vasútvonalának. (1,6 font/km áron használhatjuk) Nézzünk körül a neten, kérdezzük meg a helyieket vagy recepciót, hogy melyik vonalat ajánlják helyette.

2. Olaszországi éttermek

img_20191130_134659.jpg@shorttripsblog

Ha Olaszországban járjunk, kerüljük a főterek és látványosságok melletti éttermeket. A brutális nemzeti identitással rendelkező olaszoknál egy többnyelvű, vagy képekkel illusztrált étlapnál egyértelműbb jel nincs. Az utcán álló „leszólogató” pincérek szintén a „no-go zóna” jelzőtáblái.

3. Toszkána, Kínzó Múzeumok

dscn0048.JPG

A toszkán városokban, amelyek a középkorban élték a fénykorukat kismillió „kínzó múzeum” található. Ezek mind gagyi és semmitmondó kis kiállítások. Ha egyet láttál, mindet láttad. Felesleges pénzkidobás.

4. Mykonos és Santorini

pexels-aleksandar-pasaric-1285625.jpgPhoto by Aleksandar Pasaric from Pexels

Csodálatos mintapéldái az agyonhájpolt lehúzásnak. Ezen a két szigeten elképesztően drága minden. A szállás, az éttermek, a szuvenír boltok… Görögországban több ezer hasonlóan szép, sőt még szebb szigetet találunk ezekhez képes töredék áron.

5. Müncheni Oktoberfest

pexels-manuel-joseph-9827.jpgPhoto by Manuel Joseph from Pexels

A sörimádók éves fesztiválja a bajor fővárosban, de jól is hangzik. Na ez tilos! A Hofbräuhaus (azaz nekünk csak „Hábé”) gigászi kertjét pedig jobb kilométerekkel elkerülni. Tömegnyomor, egyszerű lagerek és horror árak.
Az Oktoberfestet nem csak Münchenben, hanem egész Bajorországban ünneplik. Sokkal élménydúsabb, autentikusabb egy kisebb város sörfesztiváljára ellátogatni. Feleannyiért ehetünk és ihatunk sokkal finomabb német söröket!

6. Drakula Kastélya

pexels-elif-weasley-10311565.jpg
Photo by elif weasley from Pexels

A romániai Törcsvári kastély, avagy, ahogy elhíresült, Drakula kastélya. Már maga az alapfelvetés is egy brutális átverés! Sem ő, sem a vele azonosított Vlad Țepeș nem járt még csak a környéken sem. Elvileg nagyon hasonlít a könyv borítóján látható várra, ezt meglovagolva fosztják ki a helyiek a turistákat. Extrém drága a belépő, fotózni is csak külön jeggyel lehet. Gagyiság, giccsáradat, bóvlisok, kínai árusok végtelen mennyiségben. Ráadásul maga az épület sem nagy szám. Akármerre is járunk az országban, ettől csak szebb, csodásabb és „drakulásabb” várakat láthatunk Romániában.

7. Koppenhága, Nyhavn

pexels-pixabay-416024.jpg
Photo by Pixabay from Pexels

A Nyhavn a város legszebb és leghíresebb csatornája. A legjobb sétálós és fotós hely a városban. De ha szeretnénk beülni valahova, akkor ez piroslámpás” negyed. Kicsit arrébb kell keresni éttermet és mindjárt finomabbat és olcsóbbat találunk. Bár Koppenhága még így is elég húzós.

8. Eiffel-torony

34304177566_2795b7be54_c.jpgvia flickr

Komoly tortúra feljutni az Eiffel-torony tetejére. Aki a csúcsra akar jutni, annak 26 eurót kell kiperkálni. Aztán, hogy mennyit kell rá várni, azt csak a jóisten tudja. Helyette a Printemps Haussmann áruház tetőteraszát ajánlják, melyre ingyen ki lehet sétálni. Legalább olyan szép, (ha nem szebb) kilátásunk van innen a városra.

9. Spanyolországban délben ebédelni tilos!

img_20200722_152752.jpg@shorttripsblog

Spanyolország éttermeire ez egy általánosan igaz szabály. Ahol délben ebédet kínálnak, azok tuti turista csalogató helyek. Itt az ebédidő 14:30-tól 16:00-ig tart. Át kell állítani a gyomrunk időzónáját. Ha már spanyolok: paellát szigorúan csak ebére esznek. Szintén árulkodó jel, ha peallát kínálnak vacsoraidőben. Az ilyen éttermeket jobb elkerülni.

Paella: a leghíresebb spanyol nemzeti eledel. Ez egy sáfránnyal ízesített rizses egytálétel, melyet zöldséggel, húsokkal gazdagítanak. Nevét a hagyományos kétfülű lapos serpenyőről, a pealláról kapta. 

10. Pisa városkája

pexels-hitesh-choudhary-1144276.jpg
Photo by hitesh choudhary from Pexels

A világhírű torony városának szomorú valósága, hogy egy öt perces fotózáson túl az égvilágon semmit sem tartogat. Ha útba esik, lőjük el a kötelező fotókat, de egyébként válasszunk másik uticélt. Viszont a környék városai, Sienna, San Gimignano, Monteriggioni vagy Lucca már valóban megérnek egy misét.

+1 A hírhedt budapesti taxisok

pexels-csongor-kemeny-4130431.jpg
Photo by Csongor Kemény from Pexels

Büszkén” mondhatjuk el, hogy felkerültünk a listára, a pesti taxisoknak köszönhetően! Jár a taps! Szigorúan tilos leinteni egy taxit Budapesten, mert tuti, hogy egy bankautomata előtt kell, kirakjon, sosem lesz nálad annyi kápé, amennyit itt elkérnek. Millió rémtörténetet ismerünk mi is. Helyette Uber híján a Bolt applikációját ajánlják.

Egyszerű, általános szabály, hogy látványosságok közelében nem javasolt beülni sehova. Mindig keressük azokat a vendéglátó egységeket, ahol helyiek tanyáznak. A többnyelvű étlapokkal óvatosan, a fényképesek pedig a legrosszabbak. Magától értetődő, hogy népszerű sétálóutcák boltjaiban sem javasolt elcsábulni. Mindig alaposan keressünk, kutakodjunk a neten és kérdezzük a helyieket!

Ha húztak már le csúnyán, vagy van egy pesti taxis sztorid, kommentben jöhetnek a történetek!

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr9016807580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2022.01.09. 20:40:33

1. A London Heathrow expresst nem tartom klasszikus lehúzásnak. Nincs apróbetű, extra költség, stb. Azért, mert drága valami, attól még nem lehúzás. A Mercedes is drágább, mint a Dacia, de többet is kapsz a pénzért. Itt az alternatív útvonal egyórás zötykölődés a Picadilly Lineon.

8. Utazásaim során alapszabály, hogy amit meg akarunk nézni, arra nem megyünk fel. Mert az Eiffel toronyból Párizs látszik, az meg máshonnan is. Ezért választottam én is az irodaház tetejét, mert onnan ugyanaz látszik, plusz az Eiffel torony. De New Yorkban is ezért nem mentem fel az Empire State Buildingre, hanem a Rockefeller Centerre, mert onnan az előbbit is le tudtam fényképezni!

2, 4, 5, 7 Alapszabály, hogy kerüljük a turista helyeken való vásárlást, evést-ivást. Keressünk félreeső helyeket és olyan helyre menjünk be, ami távol van a turista helyektől. "Tourist Menu"-s éttermeket nem is minősítem.

9. Spanyolországban ebédre javaslom azokat a helyi éttermeket, amik Menu del Diat kínálnak, persze nem turista útvonalak mentén.

kergelepke [UK] 2022.01.10. 22:11:49

Az Eiffel torony számomra annak ellenére volt lélegzetelállító látványosság, hogy milliószor láttam előtte képeken. 12 évvel ezelőtt nem volt ilyen drága szerintem, de a látvány a torony tetejéből azért több nagyságrenddel jobb mint bármely tetőteraszról (hacsaknem a tetőterasz 250 méter magas). Érdemes napnyugtakor menni, tiszta időben, fantasztikus a látvány.

arthurthedent 2022.01.10. 22:12:02

Soha sem értettem azokat, akik az Eiffel toronyból akarják megnézni a kilátást. Párizs legnagyobb látványossága az Eiffel torony. Na, azt szinte kizárólag az Eiffel toronyból nem lehet látni. :D

Billgates 2022.01.10. 22:12:15

Voltam a "Dracula kastélyban". Belépő csak helyi viszonylatban drága, szerintem már egy átlag magyar számára sem vészes. A kastély is tetszett, különösen a kis belső udvar a kúttal és a folyosókkal körülötte. Az meg, aki egy igazi vámpír kastélyát várta, szálljon inkább nagyon komolyan magába!

hbo 2022.01.10. 22:12:20

a taxi mindenutt szopas tud lenni.

marczy 2022.01.10. 22:12:51

Bécsben a CAT is drága a sima S-Bahnhoz képest, ha a reptérre akarsz menni. Amúgy egy bérlet ára a BKV-hoz képest nem vészes, ha hosszabb időre mész ki. Londonról viszont inkább nem is érdemes beszélni, ott a közlekedés alapból brutálisan drága, akinek meg van pénze, úgyis elmegy az esze előbb vagy utóbb.
Én voltam fent Párizsban az Eiffel-torony tetején, nem olcsó, de egyszer az életben fel lehet menni.
Görögben Szamoszon és Pathmoszon voltam, egyik sem vészes, utóbbin voltam abban a templomban, ahol János a Jelenések Könyvét írta.
Szamosz csendes kis szigetecske, nem lüktet, mint Athén, sok a turista, de az árak korrektek voltak, persze euróban mérve.
Bajorban a München környéki falvak helyi sörspecialitásait érdemes megkóstolni.
Az olasz konyha nálam alapból felejtős, de a tengeri herkentyűket és a halat imádom. Görögben járva a török oldalon a hal finomabb volt és olcsóbb is.

csakeztengedte 2022.01.10. 22:12:59

Eiffel tornyot kihagyni butaság. 300 méter magasról lenézni a városra, semmivel sem összehasonlítható élmény. Igaz fent tudsz "ragadni" a liftek érdekes működése és a sok ember miatt. Természetesen miután kivártad lent a hosszú sort. Bár neten foglalva, az egész sor mellett elmehetsz mint egy úr :)

Az egyik leghíresebb nápolyi pizzériában 4 euró volt a pizza, ahogy városszerte mindenhol. De van benne igazság.

Pisa nincs máshol, szóval kötelező.

2022.01.11. 06:21:26

a velencei gondolások most megsértődtek

AlexAston 2022.01.11. 06:21:57

Toscanana valóban lehúzás. Érdemes olyan kisvárosba menni, ahova nem mennek turisták. Na ott lehet jót enni, normál áron, és kikapcsolódni nyugalomban, embertömeg nélkül.
Tölcsvár pedig egyáltalán nem drága, sőt. A vár maga pedig tök hangulatos, és az oda vezető soron van egy nagyon jó kis "rémes" hely, interaktív ijesztgető megoldásokkal.
Pisa pedig valóban semmi extra. Minden más inkább javasolt helyette.

EmericusMax 2022.01.11. 10:10:49

A Taxi mindenhol lehúzás. Szoptam már vele jó néhányszor legalább 10 országban. Pl. A cégem EU központja a frankfurti repülőtértől kb. 20km-re van. Szóval nagyjából 20-25 percre taxival. Ha a frankfurti repülőtéren taxiba szállok (nem leszólítós hiéna taxi, hanem a hivatalos taxi droszton sorakozó taxi), akkor ez az út 70 EUR, visszafelé céges kedvezménnyel 15 EUR, kedvezmény nélkül 35 EUR. Szóval a repülőtéren legalább 100% lehúzás van napszaktól függetlenül.
De Prágát is említhetném például és Párizsban is megpróbáltak lehúzni már taxisok...

Gevlekte Salamander 2022.01.11. 10:11:06

Én kb. '86-87 körül (Era Ceasescu) voltam a törcsvári "Dracula"-kastélyban. Végtelenül lepukkant volt, innen-onnan összehordott "autentikus" bútorokkal, pár lézengő román kirándulóval rajtunk kívül. Nekem mégis nagyon tetszett, mert ilyen stílusú vár nincs a mai Mo-n. Dracula anno nem nagyon volt jelen sem "múzeumilag" sem "szellemileg"...

Etniez 2022.01.11. 10:12:02

@UtazóTódi: Heathrow express nem drága.
2x annyiba kerül, mint ha metróval mennél, cserébe nem 1 óra, hanem 15 perc alatt kint vagy.
Hülye, aki felírta a listára.

egyinges 2022.01.11. 12:00:47

Ha csak a sör miatt mész Oktoberfestre, annak nincs sok értelme, mert 1 sör áráért kapsz egy rekesszel a boltban. Viszont a hangulat a sörsátorban az megfizethetetlen!!

murray 2022.01.11. 12:00:51

Velence belvárosban 10 vagy 15 euro egy wc használat. Kemény.

igazi hős 2022.01.11. 12:01:38

Párizs kapcsán nem a Montparnasse toronyra gondoltatok? Az elég magas, tényleg látni lehet mindent a városból, bár kicsit kiesik a központból.
És fel lehet menni a Diadalívre, az a város közepe. Sor ott is van, de nem fél nap, hanem fél óra.
De ha lett volna elég időnk, akkor beállok az Eiffel előtti sorba, mert azért az mégis más.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2022.01.11. 12:02:10

@csakeztengedte: Egyetértek, a Teiffel-torony 300 méter magasan lévő panorámájával összehasonlítani valami 15-20 méteren lévő háztetőt, már a gondolat is szánalmas vicc.Én kb 20 éve voltam ott utoljára, akkor a tetejére felmenni 65 euro volt, hogy lett azóta ilyen olcsó? :D
A sor elkerülésének egyik legjobb módja, hogy korán kell kelni, nyitásra már a jegypénztárnál lenni, vagy tényleg neten keresztül megvenni.
A spanyol paella szerintem egy sima rizseshús, nem rossz, de felesleges sokat várni tőle.
Dánia is valóban erősen túlárazott, még svéd pénztárcához mérve is.És innen feljebb vannak még a norvégok illetve Izland. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2022.01.11. 12:02:22

Én szubjektíven a krovátokat kompletten felírnám a listára.Valahogy durván túlárazottnak éreztünk ott mindent; benzinár, autópályadíjak, vendéglátás, belépők, parkolójegyek, főleg ahhoz képest, amit érte nyújtottak.Ha tekintjük, hogy Magyarországgal kábé egy szintű volt akkor (2017-18) a horvát gazdaság színvonala, akkor meg végképp nincsenek indokok a nyugati szintű árakra.Horvátországban nincsenek német, osztrák, svájci szintű fizetések, amit ki kell termelni, az meg nem indok, hogy szeretik a bevételt.
És akkor még nézegethettük az ideges, arrogáns szolgáltatási szektorbéli szereplőket (pincérek, kasszások, üfsz-osok, stb), akiket csak zavartunk a pénzünkért cserébe.Egy darabig biztos nem megyünk, meghagyjuk a helyeket másoknak. :D

László Szűcs Szümi 2022.01.11. 12:12:29

Ekkora sóher, bélsárrágó írást ritkán olvashatok - köszönöm az élményt. Egy jópofa Tisza vidéki árvíz/belvíz kombó is tökéletes látvány, mégis inkább Velencére szavazok. És pont nem érdekel, hogy ha a St Márk téren nem két euró egy kóla, hanem három. Vagy öt. Ha szomjas vagyok, megveszem. Ha délben vagyok éhes, délben ebédelek. Ha paellát kívánok ( nem szeretem különben) akkor azt. Ha az Eiffel torony tetején szeretnéklenni, akkor nem megyek helyette egy áruház teraszára. Fordítva is igaz. Aki ilyen szinten sóher, annak a Google képkavalkádja a megoldás.

pragmatika 2022.01.11. 15:08:08

"Én szubjektíven a krovátokat kompletten felírnám a listára.Valahogy durván túlárazottnak éreztünk ott mindent; benzinár, autópályadíjak, vendéglátás, belépők, parkolójegyek, főleg ahhoz képest, amit érte nyújtottak.Ha tekintjük, hogy Magyarországgal kábé egy szintű volt akkor (2017-18) a horvát gazdaság színvonala, akkor meg végképp nincsenek indokok a nyugati szintű árakra."

Mindent a piaci viszonyok határoznak meg. Az, hogy mondjuk Bajorországból is néhány óra alatt le tudsz jutni az autóddal, egy gyönyörű tengerpartra (mert az) vonzóvá teszi, beállítva ezzel a nyugatias árakat.
Én a háború után kezdtem oda járni, akkor még olcsóbb volt, mint a Balaton. :) Most már nem megyek oda, pont a magas árak miatt.
Talán vonzó lehet még Montenegro vagy Albánia.

pragmatika 2022.01.11. 15:08:39

@László Szűcs Szümi:

Hát, igen. Ha valaki egy ikonikus világhírű helyre akar elmenni, ne várja, hogy 20 forintból megússza. Már csak azért is, mert ez esetben nem lehetne hozzáférni a többmilliós tömegtől, ugyebár. Az éttermek, meg nyilván drágák egy ilyen helyen, ahogy gondolom az éttermek bérleti díja sem 20 forint.
A piac szabályozza önmagát, egyébként helyesen. Különben ismétlem, a tömegtől nem lehetne hozzáférni a célponthoz.
Egyébként én már régen sem az "ikonikus" helyeket kerestem, hanem a kevésbé felkapott, de szép célpontokat.
Az Adrián ilyen hely pl. a Dalmát Primosten városka. Nagyon szép, és hangulatos.

Svald Cjelli 2022.01.11. 15:08:54

@igazi hős: Voltam a Montparnasse torony tetején, a Diadalív tetején és az Eiffel-torony tetején is. Mindhárom helyről teljesen más a kilátás, a maga nemében mindegyik érdekes és megéri az időt és a ráfordított összeget. A Sacré Cœur is kiváló kilátó pont. A megfelelő időpont kiválasztásával egyikre sem lehetetlen úgy feljutni, hogy ne kelljen órákat sorban állni.

Hülye aki elolvassa! 2022.01.11. 15:27:01

A kormánynak arra volt esze, hogy az UBER-t kiűzze, de a taxisok szabadon garázdálkodhatnak.
Pl. mindenki tudja, hogy a Nyugati PU mellett hétpróbás hiéna bűnözők vannak taxinak álcázva, de senki nem abajgatja őket.

Pierr Kardán 2022.01.11. 16:01:27

@igazi hős: Nem hiszem, hogy a Montparnasse toronyra gondoltak, mert az írták a helyről (Hausmann áruház), hogy oda ingyen fel lehet menni, de a Montparnasse toronyra való feljutásért fizetni kell. Amúgy szerintem az Eiffel toronyra és a Montparnasse toronyra egyaránt fel kell menni, mindkét helyről remek a kilátás. Ha az Eiffel toronyra felmégy, akkor magát a tornyot is látod belülről, ami önmagában egy technikai kuriózum, persze aki csak alulról fintorog a toronyra felmenőkön, az ezt úgyse érti.

Egyébként a cikkben írt mentalitás az pont olyan, mintha azt írnák, hogy Kairóban a nagy piramisba nem érdemes bemenni, mert onnan nem látszik a piramis. Végülis a London Eye is csak egy óriáskerék, olyan van a kiskunrettenetesi bucsuba is :-)

GyMasa 2022.01.11. 16:02:09

Az Oktoberfest-et azért nem mondanám tól drágának.
Egy Maß, ami 1 liter, bivalyerős sör, olyan 12 EUR. A magyar elvárásokhoz képest nem olcsó, de nem is arcpirítóan drága.
Ami viszont az, az a szállodák árai.
Mondjuk, nagyon nem is kell rajta csodálkozni, hiszen, gy kb. 1,4 milliós városra szakad rá, kb. 6 millió turista egy 3 hetes időtartam alatt.
A tömeg ellen pedig a legjobb megoldás:
Hétköznap délelőtt 10-re kell menni, mert akkor, nyitás után lehet ingyen helyet foglalni, és este 6-ig ott lehet maradni.
És, mivel nagyok az asztalok, számtalan csinos lánnyal és vicces fazonnal is meg lehet ismerjkedeni.

Bajoroszág másik nagy lehúzó helye a Neuschwanstein-i kastély.
Drága, és igen korlátozott látnivalókkal. Plusz a "túra" a souvenirboltban ér véget...

Nekem még lehúzásgyanús a Shanghaj-i Oriental Pearl torony volt.
Drága volt a belépő, és kijutni belőle igazán fájdalmas.
(elég megterhelő volt a propaganda részleg...)
Ott is a souvenírbolt a túra vége.

Csecse Becse 2022.01.11. 16:34:06

Nyhavnhoz hozzátenném, hogy nem olyan vészesen drága és/vagy lehúzós. Pár éve ott töltöttem egy hosszabb hétvégét és történetesen a Nyhavn csatornára nyíló szállás volt a legolcsóbb (Bedwood Hostel), ráadásul a bárja is vidám árszínvonalú helyi viszonylatban (nyilván egész Dánia meg Skandinávia q.drága a magyar zsebnek). Fotózkodni nehéz, mert tömve van a képekbe belógó random turistákkal.
Koppenhága ugye gasztroban elvileg erős, na, hát én befizettem egy gasztro túrára, ami tényleg lehúzás. :P Semmivel sem ad több élményt, mintha magad járnád körbe, fedeznéd fel a helyeket. Egyébként ha már kaja, akkor Koppenhágában a Food Court-ot érdemes meglátogatni, árban-élményben. Na, és persze a város főbb nevezetességei sétával (vagy biciklivel) simán bejárhatók (Christiania, Christiansborg palota, hableány, őrségváltás, stb...).

csorsza 2022.01.11. 16:52:04

@GyMasa: Szinte minden múzeum/látványosság a szuvenirrészlegen végződik :)

csorsza 2022.01.11. 16:52:18

@László Szűcs Szümi: tavaly a Szt. Márk melletti utcában pont annyi volt az ebéd, mint bárhol máshol. Pedig leszólitós pincérek is voltak. Tök korrekt volt. Gondolom, örültek nekünk, azért becsültek meg, mert a téren úgy csináltam fotót a székesegyházról, h tizen voltak az egész placcon :) De szó szerint tizen, június végén :)

Billy Hill 2022.01.11. 16:52:39

Oktoberfest kapcsán csak pár meglátás:
- Valóban drága a sör, de egyszer érdemes megnézni ezt az egészet!
- Aki csapattal megy, és bírja a kolesz hangulatot, az keressen hostelben szállást. (Pl. Laim S-Bahn megállónál van egy nagy.)
- Általában nagyon jó a közlekedés, U-Bahn és S-Bahn. Valamelyik vonal mellett, a belvárostól távolabb is lehet szállást foglalni, mert magát a Wiesn-t (a fesztivál területét) minden este elég "korán" (és németes hatékonysággal, meglehetősen határozottan...) bezárják, így tömegközlekedéssel simán vissza lehet jutni a szállásra. (Nincs ez a régi budapesti bulinegyed-feeling, hogy hajnali 3-kor még vonulnak az emberek átülni egy másik kocsmába...)
- Érdemes úgy szervezni a látogatást, hogy egy napot rászánunk magára az Oktoberfest-re, amúgy pedig egy-két napot a városra. Bayern-stadion, olimpiai park, BMW múzeum, Englischer Garten, Nymphenburg és környéke, belvárosi sétálóutcák, Viktualienmarkt, starnbergi tó, Isar-menti sétálóhelyek stb.

GyMasa 2022.01.11. 19:20:02

@csorsza:
csak nagy kérdés, hogy opcionális bemenni, vagy még egy plusz labirintus a kijárat előtt.

gigabursch 2022.01.12. 16:48:41

1999-ben voltam fent az Eiffel torony ttetején.
Ha jól rémlik a második szintig fel lehetett menni gombokért gyalog és csak a csúcsra lift került érdemben pénzbe.
Az a 700 lépcső (felfele 701 volt, lefele 699 - máig sem értem) nem volt egy ördögi kihívás.

A taxisok mindenhol taxisok. Önálló faj. Szerintem MiB ügynökök.

Alapszabály: Enni csak és kizárólag helyi csehókban, kifőzdékben. A helyiek tudják, hogy ott mi a jó.

bati67 2022.01.13. 20:21:10

Mi régebben Londonba mindig Wizzair-rel mentünk. Lutonból meg ingyen vitt be a vonat Londonba (a King's Cross pályaudvarra)! ;-)
süti beállítások módosítása