10+1 tipp az utazás emlékének megőrzésére
2021. január 07. írta: Vándorember

10+1 tipp az utazás emlékének megőrzésére

Íme pár ötlet utazásfüggőknek, hogy "észben tartsd", hol jártál korábban!

Keep your travel memories... Akinek szinte hobbija az utazás, a sokadik út után szüksége lehet valamire, amivel emlékezhet a korábbi kalandokra. Igaz, az élmények örökké bennünk maradnak, de izgalmas dolog ennek egy „emlékfalat állítani”, amivel jelezhetjük, hogy merre jártunk a nagyvilágban.

notebook-white-camera-travel-journal-map-120138-pxhere_com_1.jpg

A dísztárgyak gyűjtése (szobrok, képek, művészeti tárgyak) helyigényük miatt nem a legjobb választás. Főleg a hátizsákos repüléseknél lehet nehézkes. A legtöbb emléket a mobilunk, illetve a felhő őrzi, de tudjuk,

az emberek többsége soha sem nézni át a kirándulások alatt készített több száz, több ezer fotót.

Egy dolog viszont biztos, nincs annál jobb érzés amikor nap mint nap látjuk a korábbi utazásaink emlékmorzsáit. Most bemutatok 10+1 ötletet (tárgyat), amivel kvázi "listázhatjuk" a korábbi utazásainkat. Sőt akár a lakásunk legérdekesebb pontjává is válhatnak ezek, amiket büszkén mutogathatunk a családunknak, barátainknak.

1. Szuvenír függőknek: apróságok gyűjtése

 

Tudom, kicsit közhelyes, de a listát a mütyűrök gyűjtésével kezdem. Érdemes alaposan megválasztani a gyűjteni kívánt tárgyat, mert a 8. bögre, a 10. póló vagy a sokadik zászló elhelyezése már komoly fejtörést okozhat. Viszont érdemes olyat választani, amit biztosan mindenhol kaphatunk, alig foglal helyet, és otthon „könnyen” közszemlére tehetjük. A kategória győztese pedig a jól bevált hűtőmágnes!

img_20210104_143109.jpg

Saját büszkeségeim

Hogy miért a mágnes?

  • Járj bárhol a világon, ezt a szuvenírt biztos mindenhol beszerezheted. Így nem kell a gyűjtött tárgy kutatására időt pazarolni.
  • Olcsó és sokan gyűjtik, így ha korábban kimaradt, könnyű pótolni. Például megkérhetsz valakit az egyik utazós facebook csoportban, biztos szívesen hoz neked a következő útjáról. Erős közösség a mágnesgyűjtőké!
  • A hűtő a lakás legfontosabb tárgya. Ezért biztos, hogy nem múlik el úgy nap, hogy ne jusson eszedbe egy-egy kellemes utazós emlék. Sőt, vendégeid sem fogják szem elől téveszteni!
  • Nem kell tisztítani, porolni vagy külön szekrényt, polcot kialakítani nekik.

Árkategória: 0,5-3 €/darab.

2. Gombostű térkép

 

Egyszerű, de nagyszerű! Szerezzünk be egy jó nagy térképet. Különböző színű, formájú gombostűkkel, vagy épp kis zászlókkal a tű végén megjelöljük, hogy melyik országban jártunk korábban. Előnye, hogy a városokat vagy régiókat külön jelezhetjük, ha újra ellátogatunk kedvenc országunkba. A tűk végére kössünk egy papírt és adjunk hozzá megjegyzéseket!

Rengeteg fajta menő térkép található a neten. A tűzés miatt a parafa alapú a legjobb, de a legstílusosabb minden bizonnyal ez a különféle fafajtából kialakított világtérkép, mely bármelyik nappali abszolút központi eleme lesz!

via enjoythewood.com

Árkategória: nullától a csillagos ég. Pl. a fából készült design fal 47€-ért beszerezhető, ha elkapjuk az egyik 50%-os leárazásukat. De 10.000 forintért is már korrekt térképeket szerezhetünk be.

3. Szerencsejáték függőknek: kaparós térkép

 

Nekem ez a személyes kedvencem. Létezik belőle világ és Európa térkép is. Én az utóbbit szereztem be, mert csak az öreg kontinensen utazok. Ráadásul ezen a verzión kaparhatók a szomszédos kontinensek közeli országai is. Fontosabb épületek külön kaparhatók, sőt menő gombostűket is adnak hozzá, így akár pontos helyek  is „pinelhetők”. Ez a fekete-arany igazán ízléses, egy dolgozó szobába tökéletes választás.

img_20210104_143326.jpgA kedvenc kaparósom

Árkategória: 10.000 forint körül kapható.

4. Nagyivóknak: söröskupak térkép

 

Ötvözve korábbi két ötletet jött létre ez. Térkép is meg gyűjtés is. Kicsit azért behatároltak a lehetőségek egyes országokra vonatkozólag, és sörösnek kell lenni hozzá. Szóval ez inkább egy szűkebb rétegnek jó, de nekik remek ajándék ötlet!

e8bcc90a86498f0cc9fc0a91618bda79.jpgvia beercapmaps.com

Árkategória: 75$

5. Akinek a szemét sem szemét: a kinevezett utazós fal

 

Utazáskor sok „szemetet” gyűjthetünk, ami idővel kincsé válik. Nekem szokásom lett, hogy éttermekből, szállásokról a különlegesebb névjegykártyákat, reklám note-okat elteszem.
A szobánk egyik falát borítsuk be parafával. Nyomtassuk ki a nyaralás legjobb fotóit (polariod stílusban még menőbb!) és készítsünk belőle a gondolat térkép mintájára egy „utazós térképet”. Tűzzük ki a különféle kincseket a fotók köré. Szerintem nagyon menő egy ilyen fal!

d8b516776ceb6d0ac9c4924d9b9b01fa_1.jpg

Mik lehetnek ezek a kincsek? A repülőjegy, egy City Pass kártya, múzeumi belépő, prospektus, röplap, képeslap, söralátét, egy kávézó menő szalvétája, hotelek, éttermek névjegykártyája, bármi kincsé válhat csak egy jó emlék kell hozzá!

Árkategória: ingyenes.

6. Emlékdoboz

 

Szintén a gyűjtögető életmód egyik alternatív megoldása, de egy fokkal visszafogottabb a korábbiaktól. Egy könyvespolcon remekül néz ki egy ilyen fadoboz, amibe a korábban említett csecsebecséket, szuveníreket és fényképeket tárolhatjuk, létrehozva ezzel a nyaralásunk időkapszuláját.

02d0bb02aa0dab8e70f2f8bb647b8963.jpg
via anight

Árkategória: 1000-1500 ft/doboz.

7. Világtérkép képekkel

 

Ismét egy térképes megoldás, de ez már egy design elemmel ér fel. Itt a „pinelést” az egyik saját fotónkkal csináljuk. Sajnos mára az a helyzet alakult ki, hogy millió fotót lövünk, de azokat soha többé nem nézünk meg. Mentsük ki a mélyből a legjobb képet és hívjuk elő! Ha pedig nem tudsz választani, csinálj kollázst!

cd7625abdba524e1d72093957c5c933b.jpg

Árkategória: egy ilyen fali matrica mérettől függően 3000 forinttól kezdődik, a legnagyobb 2 méteres 7500 ft. A képkeretek nélkül presze.

8. A dolgozószoba fénypontja: parafa földgömb

 81hhnwjp3nl_ac_sl1300.jpg

Egy 3D-s verzió a pinelésre. Világutazóknak érdekes megoldás.

Árkategória: kellően nagy méret 40€-tól kezdődik.

9. A sorozatgyilkos: „dögcédula” kulcstartó

 letoltes.jpg

Egy király ötlet, amivel folyton magunknál tarthatjuk a „halállistánkat”. Az országok kezdőbetűit vagy nevüket kis korongokba ütik, amiket aztán kulcstartóra vagy nyakláncra fűzve büszkén hordozhatjuk, mint trófeákat. Két "nagy" startup is forgalmazza ezeket, a The Wander Club és a Traveller Collective. De persze léteznek kicsit olcsóbb források.

Árkategória: egy ilyen kulcstartó 20-25 euró, a biléták darabja pedig 4-5 euró.

10. Rendezd össze a fotókat online vagy offline

 

A jó öreg fotóalbum mindennek az alapja. Használd ki a 21. század lehetőségeit! Online: hozz létre egy külön Instagram vagy flickr fiókot, ahova szigorúan csak kirándulós képeket töltesz fel.

09_03_15_1892-kopie.jpg

Offline: készíts fotókönyveket! Mi a több hetes tengerparti nyaralásokról szoktunk csinálni ilyeneket a Cewe oldalán. Persze sok másik cég is van, akár a Google Fotók appban is készíthetünk ilyet, amit aztán kipostáznak. Nagyon egyszerű elkészíteni, kreatív módon lehet mindenféle hátterekkel kreálni scrapbook kinézetű oldalakat. A család is szívesebben lapozgatja ezt, mint sem a gép előtt ülve kelljen böngészni a mappákat.

Árkategória: fiók nyitás ingyenes. A fotókönyv 3500 ft-tól indul. 

+1 Napló írása: kezdj blogolni!

 

Ha a legtöbb emléket szeretnéd megőrizni, kezdj el naplót írni! Rajzolj, ragassz bele egy-egy fotót, vagy belépőt (innentől már a scrapbook lesz!). És persze írd tele kis történetekkel is!
Kiránduláskor egy ismeretlen helyre megyünk, ilyenkor az agyunk számára minden pillanata új, nem győzzük raktározni a rengeteg információt. Hidd el pár év múlva, ha visszaolvasod az útinaplód, meg fogsz lepődni, hogy merre is jártál, és hogy milyen sok mindent csináltál az alatt a pár nap alatt. Ha pedig szívesebben ülnél a gép előtt, vagy megosztanád mással a naplódat, akkor kezdj blogolni! :)

136365994_397640494674509_8184095881963637700_n.jpg

Árkategória: ingyenes!

Ha van saját "emlékőrződ" oszd meg itt vagy a blog Facebook oldalán. Ha pedig ismersz hasonló ötletek, kommentbe jöhetnek! További utazós tippekért pedig kattints IDE

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr9316370338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2021.01.08. 08:23:56

Magam részéről csak az utolsó két pontot tartom jó ötletnek, én az utazásaim alatt is írom a kis feljegyzéseimet, (naponta kb 10 percet vesz el) és fényképezek. Így a fénykép dátumokból és a naplóból már otthon összerakom az emlékeim és van amit közzé is teszek rendezett szerkesztett formában. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
A másik ötlet az utazásokból csinált slide-show ami az othoni gépem képernyője. Jó rápillantani és feleségemmel visszaemlékezni a random dobott képek keletkezési helyét idejét találgatva.
köszi a posztért!

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2021.01.08. 08:39:00

@Walter_Dornberger: Ez a slideshow tök jó ötlet, mindennap egy új random kép!
Automatikus háttérkép választást használtok (diavetítés címszó alatt) vagy létezik egy külön alkalmazás, ami mondjuk az asztal felső sarkába kicsinyítve óránként új képet hoz be?

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2021.01.08. 11:44:14

Semmi különös, a win képernyővédőt állítom az úti képek könyvtárára, és random váltogatást kapcsolok be. (váltási időt is állítok 40 sec körül, hogy peregjen) ennyi. képernyővédő helyett ez jön.
süti beállítások módosítása