LX Factory, Lisszabon – Gyárak újra gondolva
2020. szeptember 01. írta: Vándorember

LX Factory, Lisszabon – Gyárak újra gondolva

Lisszabonban járva ezt tényleg nem érdemes kihagyni!

Az LX Factoryval először a lisszaboni kirándulásunk alkalmával találkoztam, amikor programokat keresgettünk. Olyanokat lehet olvasni róla, hogy különleges underground hely, egy hippi mini város, művészeti- és gasztroközpont. Elsőre nem igazán értettem meg a lényegét, csak amikor már személyesen ott voltam. De talán még akkor sem igazán...
Aki a portugál fővárosba tervez egyszer elutazni, annak most megpróbálok egy átfogó képet adni róla, hogy mi is az az LX Factory.

img_20180520_123715-01_1.jpeg

Ha még nem olvastad a lisszaboni short trippem élménybeszámolóját, vagy további tippeket keresel a városnézéshez, érdemes először átszellemülni a portugál hangulatba. A bejegyzést ide kattintva találod meg.

1. Történelmi áttekintés

 

1846-ban Lisszabon egyik legnevesebb vállalata a Companhia de Fiação e Tecidos Lisbonense, Alcântarába költözött, a város egyik kikötő negyedébe. Az ezt követő években rengeteg gyár követte őket, végül mintegy 23 000 m2-es indusztriális tömböt létrehozva.  Ahogy telt az idő hanyatlásnak indult az ipar. Az elmúlt évtizedek, világháborúk, válságok hatására végül egy elhagyatott szellemnegyeddé vált a környék.

alcantara_antiga_033.jpg

Alcantara, a régi időkben

2. Az újjászületés

 

A kétezres évek elején nagyot álmodtak a portugálok, és egy nagy volumenű felújításba kezdtek, gondosan ügyelve az indusztriális építészet és a hangulat megtartására. Végül a „nép kezére” került a hely. Mára rengeteg kis vállalkozás költözött be az ipari minivárosba. Kezdetben start-upok, kreatív dizájnerek és művészek lepték el a helyet és a saját képükre formálták azt. Így egy vibráló és egyedi arculatot kapott, ami rohamtempóban lett egyre népszerűbb. A nyüzsgő központot ezután kávézók, bárok majd fast-food büfék és kisebb éttermek tették még élvezetesebbé. Természetesen mind egyedi, hangulatában tökéletesen passzoló módon. Ezután jöttek a kisebb boltok, saját, kézműves termékekkel, galériák és a start-up fashion üzletek.

Életképek az LX-ből

Vasárnaponként, ahogy az minden városban lenni szokott, bolhapiac várja az érdeklődőket, ahol régiségek, CD-k és lemezek, kézzel készített ruhák, pénztárcák, ékszerek és rengeteg más várja a kíváncsi vásárlókat. Ja és a kézműves sörözők? Hmm… arról nem is beszéltem… természetesen azok is itt vannak!

3. Hol található?

 

Lisszabon Alcantara nevű városrészében, a belvárostól nagyjából 4 km-es távolságban az Április 25-e híd lábánál.
Pontos cím: LxFactory, R. Rodrigues de Faria 103, 1300-501.

ac40e958a474344f272702e35f0bd765.jpg

4. Hogy juthatunk el ide?

 

Gyalog: a kb 4 km-es táv a városközponttól nem lehetetlen, de a tűző napon azért nagy kihívás a betonon ennyit sétálni.

Busz: a központi vasútállomásról (Cais do Sodré) nagyjából 10-20 percenként indul busz/vonat ebbe az irányba. A menetidő 15 perc. Egy vonaljegy ára 1,5 euró, ami egyébként az érvényesítés után 60 percig használható.

Uber: szerencsére itt nem tiltott a világ legjobb és legolcsóbb taxizása az Uber. Kb. 3,5-4 euróért elvisznek a Cais do Sodrétól. Ha még nem használtad az Ubert, regisztrálj a linken át és az első utad ingyen lesz! Bővebb infók az Uberes posztban találhatók.

5. Nyitvatartás

 

Reggel 6-tól késő estig van nyitva. Mivel bárok, bulihelyek is vannak a Factoryban és heti szinten rendeznek koncerteket, előadásokat, így a záróra többnyire kifulladásig tart. Vasárnap a boltok egy része zárva van, de mivel a vasárnap a vásárnap, így sokuk pont emiatt nyit ki.

6. Események

 

A művelődési központként is funkcionáló LX Factoryban rendszeresen vannak fellépések, feltörekvő DJ-k, zenekarok, kiállítások (fotósok, festők, szobrászok, művészek), performanszok. Folytatom… sörkóstoló, kávékiállítás, mozgómúzeumok, gasztrofesztiválok. Egyszóval nem rossz kis hely ez.

Néhány különleges hely a Gyárból!

Drag Taste – Ahol az étkek és a Királynők találkoznak! Egy egész estés performansz keretében finomabbnál finomabb ételeket kóstolhatunk, miközben Drag Queenek gondoskodnak a szórakoztatásról.

2-1024x683.jpg

Barber Factory – Új frizurára vágysz? A hajvágást egy valódi időutazással vegyítheted, és megtudhatod milyen volt a 60-as 70-es évek fodrászatainak hangulata.

barber-1024x683.jpg

Kiss The Cook – Imádod a gasztronómiát, az ízeket és az illatokat? Hazaérve az első, hogy a Paprika TV-n megnézd a legújabb főzőműsort? Itt élő közönsége leszel, sőt csapatokba verbuválódva egy egész estés Konyhafőnök epizód szereplőjeként lehetsz séf, miközben új technikákat és ízeket fedezhetsz fel.

kiss-cook-1024x683.jpg

Origami Factory – Miután megcsodáltad a japán hajtogatás csodáit, interaktív módon sajátíthatod el a művészet legfontosabb technikáit.

origami-factory-1-1024x683.jpg

Landeau Chocolate – erről a cukrászdáról csak annyit, hogyha beírod a keresőbe az összes találat a világ legfinomabb csokoládétortáját dobja ki. A kommentek és a vélemények is csak erről áradoznak. Egyesek véteknek tartják a legendás csokigyár kihagyását és a csokitorta elmulasztását. Ennyi ember nem tévedhet!

c6de668807a92828d956ff38f250e3a3.jpg

1300taberna – Az éttermek közül lenyűgöző belső enteriőrje miatt emelkedik ki az 1300taberna. Ha meg akarod csodálni a helyet, feltétlen foglalj asztalt, nehogy hoppon maradj a bejáratnál!

taberna-1024x683.jpg

Pihenésre pedig az egyik tetőterasz ajánlott! A többi éttermet, üzletet, workshopot és az aktuális eseményeket  a Gyár honlapján találjátok.

7. Van belépő?

 

A belépés ingyenes. Egyedül a vezetett guideok fizetősek, illetve a különböző programok, workshopok.

8. Lehet kártyával fizetni?

 

Az éttermekben és néhány boltban igen. Azonban sok kisboltban, kézműves helyen és a piacon csak kp-t fogadnak el. Ideiglenes fesztiválokon zsetonos rendszer van.
(Amikor mi voltunk kézműves sörkiállítás volt, előre kellett zsetont venni kp-ból és abból tudtunk sört venni.)

Összegzés:

 

Nehéz összefoglalni, miről is szól az LX Factory és hogy mi minden található itt. Katyvasz az egész, káosz a köbön, tényleg, mint egy varázslatos mini hippi város. Vétek kihagyni, akár csak egy sétálgatás erejéig, ha Lisszabonban jár az ember. Ha van rá időtök érdemes visszatérni, szemezgetni a programokból és workshopokból. Kicsit olyan ez, mint egy egész évben működő Sziget Fesztivál.

Bővebb információt ITT, a honlapjukon találtok. A képek a LX Factory engedélyével kerültek felhasználásra.

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr9216185160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása