Curve kártya ingyen + 5 £ ajándékba
2019. március 14. írta: Vándorember

Curve kártya ingyen + 5 £ ajándékba

A külföldön való alternatív, és ami a legfontosabb, olcsó fizetési módokról szóló cikksorozat utolsó részéhez értünk. Az első rész egy áttekintés volt, hogy milyen problémákkal találkozhatunk, amikor fizetésre kerül a sor, és ez milyen drága tud lenni. A második és harmadik cikkben a TransferWise és a Revolut kártyáját mutattam be előnyeikkel és hátrányaikkal együtt. Most pedig a Curve bankkártyájáról lesz szó, ami nagyban eltér az előző két banking cégtől, hiszen nem csak külföldön, hanem itthoni használatra is igen hasznos lehet!

img_20190223_104857_bokeh.jpg


A cikk legutóbb 2019.08.05-én frissült!

Mi is az a Curve? Egy kártya mind felett!

 

A Curve a megszokottól eltérő pénzügyi szolgáltató. Bankszámlát nem kapunk tőlük, nem tudjuk feltölteni és itt tárolni a pénzünket, mint a korábban bemutatott két cégnél. A FinTech más lehetőségét nyújtja nekünk, mely főleg kényelmi szolgáltatás.
Ahogy a jelmondatuk is takarja, All your cards in one, ez egy gyűjtő kártya azoknak, akiknek több bankkártyájuk is van. A Curve alkalmazásába feltölthetjük a többi kártyánk adatait, így egy helyen lesz elérhető mind. Innentől kezdve elég csak a kék kártyát magunknál tartani, a többi maradhat biztonságban otthon. Ezen keresztül mennek majd végbe a tranzakciók. Az alkalmazásban be tudjuk állítani, hogy melyik legyen az aktív kártya, ilyenkor erről történik a fizetés. Ha másik számlára lenne szükség, az applikációban rábökünk a másik kártyára és az lesz az aktív, így ezután arról fog indulni a tranzakció. A közbeiktatott Curve tőlünk természetesen nem vesz le semmilyen jutalékot a fizetések után. Pontosan annyit von le az aktív kártyánkról, amennyit a terminálnál fizettünk.

curve-op1.jpg

Utazós kártya, hisz olcsóbban vált, mint a bankunk.

 

A leghasznosabb, ha külföldre utazunk. De hogy, és mint történik ilyenkor a fizetés? Amikor a forint alapú kártyánk az aktív és külföldön devizában fizetünk, a saját bankunk magas deviza eladási árfolyama helyett a Curve végzi el a váltást interbank rate, azaz alacsonyabb bankközi árfolyamon. A főkártyánkról pontosan annyi forintot von le, amennyit az adott bankközinek megfelelő devizát kell fizetnünk. Nincs csúsztatás, későbbi, magasabb árfolyamon való jóváírás, nincs emelt- vagy váltási díj, azonnal végbemegy a fizetés.

De mi az a bankközi árfolyam? A bankok gyakran kérnek egymástól kölcsön. Ekkor ők természetesen nem a fogyasztóknak ajánlott magas deviza eladási árfolyamon váltanak, hanem a sokkal kedvezőbb inter-bank rate-et használják. (Egyébként ezt használja a Revolut is.) Ami nagyon közel van a középárfolyamhoz. A hivatalos középen egyébként senki sem vált, hiszen akkor tényleg semmilyen haszna nem lenne az adott cégnek. Akik viszont ezzel hirdetik magukat, mint pl. a TransferWise, azoknál számoljunk, hogy lesz váltási díj.

Erről lenne szó: színtiszta, azonnali fizetés bujtatott költségek nélkül. Ezzel gyakorlatilag az utazók álma és vágya teljesül. Vége a bohóckodásnak, töltögetésnek, váltogatásnak, a kártyánkon maradt felesleges devizáknak is búcsút mondhatunk, sőt ezzel az összes többi fizikai kártyának is!

2058416935_74d9232e74_b.jpg

Mielőtt végleg megsemmisítjük a kártyáinkat, tisztázzuk a részleteket, az előnyöket és a hátrányokat!

 

Előnyök

 • A regisztráció és az alap kártya teljesen ingyenes és havi díj mentes.
 • Több mint 210 országban fizethetünk ezzel a kártyával,  ahol elfogadnak MasterCardot.
 • A fizetések után mobilunkon azonnali értesítést kapunk a tranzakcióról.
 • A kártyát azonnal és ingyen tudjuk zárolni/feloldani, ha elveszne. Vagy ha egyszerűen csak biztonságosabban akarjuk használni.
 • Legpraktikusabb és legbiztonságosabb előnye, hogy úgy használhatjuk a bankkártyáinkat, hogy azokat fizikailag nincsenek nálunk.
 • Ha eltűnt vagy ellopják ingyen pótolják.
 • Saját pénznemben történő készpénzfelvétel mindennap a napi limitig (200 font, azaz nagyjából 70 000 forintig) ingyenes havonta 10 alkalommal! Másképpen: kihasználva 10 napot összesen akár 700.000 forint készpénz is feltudtunk a Curve kártyával ingyen!
 • Új regisztrálóként a kártyahasználatok után az első három hónapban 1%-os pénz visszafizetést kapunk Curve pontokban, három általunk választott cégnél. Ezeket a pontokat később levásárolhatjuk vagy feltölthetjük a TransferWise vagy Revolut számlánkra.
  Magyarországon is elérhető cégek: Aldi, Lidl, Tesco, Shell, Ikea, Zara, Starbucks, Netflix, Spotify, Booking.com. A teljes listát itt találjátok.
 • Váltási díj nélküli banki közép árfolyamon történő fizetés külföldön. (Csak hétköznap és havonta 500 fontig!)
 • Havonta ingyenes készpénz felvétel más devizában 200 fontig. (Ezzel együtt a korábban említett kártyákkal akár háromszor vehetünk fel ingyen kp-t!)
 • Az alkalmazás csoportosítja és kimutatásokat készít a költekezésünkről. (Utazás, bolti vásárlás, készpénz felvétel, szállás, közmű számlák stb.)
 • 14 napig visszamenőleg átirányíthatjuk a vásárlásokat. Ez azt jelenti, hogy ha rossz kártyával fizettünk, mert mondjuk a hitelkártyával akartunk volna a főkártya helyett, de elfelejtettük átkapcsolni az aktív kártyát, akkor ezt utólag „visszacsinálhatjuk”, ez az úgynevezett Back in Time opció.
 • Ha bármi problémánk adódik, az alkalmazáson belül bármikor kérhetjük az ügyfélszolgálat segítségét.

 • És a bónusz! Új FinTech cégként még él a meghívásos akció, azaz ha a regisztráció alatt kupon kódot használunk 5 font kapunk az új kártyánkra! Erről a cikk legvégén lesz szó.

  img_20190223_104823.jpg

Hátrányok, limitek

 • Az ingyenes kártyánál limitált a napi/havi/éves pénzforgalom (2000/5000/10000£), de ez a limit aktív kártyahasználattal tovább nőhet. (Ez egyébként átlagos használathoz bőven elég.)
 • Deviza váltással járó kártyás fizetés esetén havonta 500 £ értékig vált interbank rate árfolyamon! Ha átlépjük ezt a keretet, akkor a továbbiakban 2% váltási díjjal számoljunk
 • Más devizában történő készpénz felvételnél a 200 £ havi limit felett minimum 2 £ vagy 2%-a a felvétel díja.
 • Hétvégén, ünnepnapokon amikor a tőzsde zárva és alszik az árfolyam is, a limittől függetlenül 0,5%-1,5% a váltási díj.  (Péntek 23:59 - Vasárnap 23:59)
  Nincs feltöltési opció, így a hétvégén drágább lesz a külföldi kártyahasználat. De ezt egy pénteki készpénz felvétellel könnyedén orvosolhatunk. 
  De akinek ez kevés lenne, érdemes nyaralás esetén hétvégére egy, a korábbi cikkekben említett kártyák valamelyikére előre feltölteni!
 • Mastercard és Visa főkártyát lehet csak hozzáadni. Maestro kártyával jelenleg nem lehet regisztrálni.

A támogatott devizák listáját itt találjátok.

Összefoglalás

 

Sokan kérdezik, hogy mióta a Revolutnál elindult a forintos feltöltés, mennyire marad bármi jogosultsága a többi kártyának. Ahogy mi sem vagyunk egyformák, úgy a pénzügyi szokásaink is merőben eltérnek. Ha  valaki elég tudatos, hogy nyisson a hasonló cégek felé, az tisztában van a saját szokásaival és utána néz a részleteknek, hogy a lehető legjobb módon használja ki őket.

 • A Curve fontos maradt, mivel több devizát támogat.
 • Nyaralás alatt extra biztonsági hálót jelent, hogy "alá berakva" nálunk van virtuálisan a főkártyánk, ráadásul ha több bankkártyánk is van praktikusabb. 
 • Könnyen előfordulhat, hogy nem fogadják el valamelyik bankkártyát. A Revolut prepaid card, míg a TransferWise és a Curve debit card. Ez fontos! Én jártam már úgy, hogy a Curve húzott ki a csávából, mert elutasította a terminál a másikat.
 • És persze, ha több ilyen fintech kártya van a zsebünkben, többször tudunk külföldön ingyen készpénz felvenni.
 • Mi a helyzet itthon? Ha elfogy a bankunk által kapott havi 150 000 forintos ingyenes készpénz felvétel, de még szükségünk lenne papírropogósra a Curve segítségével mindennap (havonta maximum 10 alkalommal) további 70 000 forintot tudunk felvenni ingyen! 

Természetesen a Curve-nek is van havi díjas kártyája, amivel a limitek szinte korlátlanná válnak és jó néhány egyéb kedvezmény is jár hozzá. Ez pedig a Curve Black. Erről részletesebben [ebben] a cikkben olvashattok.

5 £-os regisztrációs bónusz!

 

Ha a regisztráció során meghívó kódót használsz, 5 £ üti a markod! Ehhez le kell tölteni a Curve applikációját a Googel Play-ről, de természetesen iPhone-ra is le lehet tölteni. Ezután a regisztráció első oldalán a promo code alá kell beírni az alábbi kódot:

UTAZO

Vagy szimplán kattints ERRE a linkre. Miután megérkezett a kártyád, aktiváltad az első PIN kódos tranzakciód végbement, fel tudod használni a bónuszt. Ezt elköltheted, ha a Curve kártyád az aktív, vagy fel is töltheted például Revolut kártyára, ha indítasz egy 5 fontos befizetési kérelmet.
Ha véletlen tovább léptél és kimaradt a kód, nyugodtan írhatsz a supportnak és utólag is aktiválják a bónuszt! Amennyiben a fenti kódot használod, én is jutalomban részesülök, ezzel kvázi passzívan, de támogatod a blogot is!

A Curve Fair Use Policyje. És a Curve FAQ-ja.
A magyar facebookos rajongói csoportot ITT találjátok.

Ha nem akarsz lemaradni a további utazással kapcsolatos tippekről, kövesd a Facebook oldalt!
És ha tetszett valamelyik cikk, kérlek segíts egy megosztással!

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr5214687892