Hogyan fizessünk egyszerűen és olcsón külföldön? – 1. rész
2019. február 03. írta: Vándorember

Hogyan fizessünk egyszerűen és olcsón külföldön? – 1. rész

A FinTech cégek az utazók legjobb barátai

Amikor külföldre tervezünk utat először megvesszük a repülőjegyet, majd szállást foglalunk. A harmadik dolog, amivel kapcsolatban órákon át böngésszük az internetet, cikkeket olvasunk és az összes facebook csoportban utána kérdezünk az a pénzváltás. Hol váltsak? Itthon vagy külföldön? Bankban vagy váltónál? Eurót vagy dollárt vigyek? Készpénz vagy bankkártya? A következőkben erről lesz szó.

fd85153e8b52186312732e42b5ea53c4.jpg

Ez a cikksorozat négy részből fog állni. Ebben a legjobb fizetési módról lesz szó, a prepaid, azaz előre feltöltött kártya használatról. Három cikkben az általam kipróbált és használt kártyákról fogok írni, ezek a következők: a TransferWise, a Revolut és a Curve.

Mi is az a FinTech?

 

A FinTech a financial technology rövidítése. Ez egy digitális innováció, melynek célja, hogy egyszerűbbé, gyorsabbá és főleg olcsóbbá tegye a pénzügyeinket. Ennek egyik ágazata a bankokhoz hasonló cégek, ilyenek például a TransferWise, a Revolut, a Monese, vagy az N26. Mi ezt fogjuk (ki)használni az utazások alatt, hogy egyszerűen és olcsón fizethessünk.

img_20190203_180559.jpg

Mi a gond a készpénzzel nyaralás alatt?

 

Régen fogtuk a megspórolt pénzünket, elmentünk egy váltóba és többnyire rossz árfolyamon, plusz váltásdíj fejében szereztünk külföldi valutát. Az már csak hab a tortán, hogy sokszor pont nincs elég valuta a váltóban vagy előre meg kell rendelni azt. Ez maximális idő és pénz veszteség. A kirándulás alatt pulzusunk az egekben, a stresszhormonjaink kimerülnek, hiszen mégis csak több tíz, több százezer forintnyi összeggel a zsebünkben indulunk útnak. És hát hova rejtsük el, amíg a strandon barnulunk?

5856660723_ef2b89a8e6_b.jpg

A megoldás a bankkártya, de nem a drága hazai bankunktól!

 

Szerencsére a mai modern világban nincs szükség annyi kp-ra, hisz bankkártyával szinte bárhol tudunk fizetni, a kevésbé fejlett helyeken pedig egy ATM-et biztos találunk. Használhatnánk az otthoni bankkártyát, DE! Hogy mi ezzel a baj?

  • Ha külföldön az otthoni bankunk kártyájával fizetünk, akkor a bank az általa meghatározott, magasabb deviza eladási árfolyamán fog váltani, ami nyilván magasabb a közép árfolyamnál.
  • Az árfolyam folyamatosan ingadozik, de a bankunk csak napokkal, akár 1-2 héttel később véglegesíti. Ezzel két gond van: nem látjuk azonnal a terhelést, és a vásárlás pillanatában lévő árfolyamhoz képes akár még magasabb árfolyamon is válthat.
  • Magunknál tartjuk az összes pénzünket.
  • Ha kivisszük külföldre a főkártyánkat, és ott elveszik (vagy ellopják) az még nagyobb stressz. Ráadásul ha nyaralás közepén kell tiltani, az nagy szívás. Ezt nem is részletezem...
  • Nem tudjuk pontosan és azonnal nyomon követni a költekezésünket.
  • Ha készpénzre lenne szükségünk az adott ország valutájában, biztosan drága lesz a készpénz felvétel.

1503393018_8d6973f8ac_b_1.jpg

A megoldás a prepaid kártyák!

 

Erre a problémára (is) jöttek létre bizonyos fintech cégek, például a TransferWise vagy a  Revolut. Én ezt a kettőt használom, illetve emellett még a Curve-öt. Erről a három cégről és kártyájukról fogok írni külön-külön részletesen.

Hogy mit is tudnak ezek? (Röviden...)

 

Van egy remek telefonos applikációjuk, ahol regisztráció és személyi hitelesítés után kapunk egy európai IBAN számlaszámot, ahová pénzt tölthetünk fel. Ezután az appon belül pénzünket át tudjuk váltani más devizára középárfolyamon, azaz sokkal kedvezőbben, mint azt a bankunk tenné. Rendelhetünk egy ingyenes kártyát hozzá, így azzal fizethetünk külföldön, és maradhat otthon, biztonságos helyen a főkártyánk.
Ha használjuk a kártyát azonnal látjuk az appban, hogy hol és mennyit fizettük. Ha eltűnne a kártyánk azt azonnal tilthatjuk, ingyen!!! Ha közben mégis előkerülne, újra aktiválhatjuk, szintén ingyen. És bizonyos összegig ingyen vehetünk fel készpénzt a világ bármely országában!!!  És még havi díj sincs. Jól hangzik? Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen? Pedig így van!

Összességében a banki költségeken rengeteget, a váltáson sokat tudunk spórolni, és emellett nagyon sok hasznos funkciójuk is van, amit a drága főkártyánk nem tud, illetve nagyobb biztonságot nyújt, ha csak egy kisebb összeggel rohangálunk külföldön, mely ha elfogy, az appon keresztül azonnal újra tudjuk tölteni.
Hogy konkrétan mit tudnak ezek a kártyák, és mennyiért? Erről a következő cikkekben lesz bővebben szó.

Ide kattintva találjátok a cikket a TransferWise-ról, a Revolutról és végül a Curve-ről.

Ha nem akarsz lemaradni a folytatásról, itt követhetsz Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr1214574774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekat 2019.02.04. 18:06:37

Transferwise-nak hívják - mint utalj bölcsen.

czinimini 2019.02.05. 15:59:52

Érdeklődtem a bankomban, keresgéltem más magyarországi bankoknál, de sehol sem ismerik a külföldön is használható prepaid kártyát. Ez pont az a cikk, amit vártam! :)

fifibá55 2019.02.05. 17:33:14

Hézagpótló ismertető, már régóta aktuális volt.

"Magunknál tartjuk az összes pénzünket." Már ha nem állítunk be kp felvételi ill. vásárlási lim
itet.
"Nem tudjuk pontosan és azonnal nyomon követni a költekezésünket." És az SMS értesítések?

"Ha kivisszük külföldre a főkártyánkat, és ott elveszik (vagy ellopják) az még nagyobb rizikó és stressz. Ráadásul ha nyaralás közepén kell tiltani, az nagy szívás." Kellemetlen, de jó kártyabiztosítás esetén azért nem tragédia.

Ha az ismertetendő kártyákat elfogadják autóbérléshez is, akkor jó. Ha nem - akkor ugyanúgy vinnünk kell a rendeset.

Köszönettel és kíváncsian várom a folytatást!

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2019.02.05. 18:17:02

@fifibá55:

Jogos a felvetés, de ha részleteiben nézzük, akkor ezek mind drága extrák. És pont a spórolás és felesleges kiadások elkerülése a cél.

- Vásárlási, felvételi limit: minden egyes módosítás pénzbe kerül.
- SMS: Nekem személy szerint sose volt sms értesítésem (csak akkor kapok smst, ha pénz érkezik a számlámra). A vásárlás utáni sms értesítés opció szintén pénzbe kerül. Sőt bizonyos sms értesítéseket db számra keményen kifizettetik a számlatulajdonossal.
- Elveszik: a"Jó kártyabiztosítás" szintén pénzbe kerül. És nehéz lehet megtalálni azt a bizonyosat. Másik dolog: ellopják, az ember azonnal tiltja, oké. És utána mivel fizet?
- Az autóbérlésnek utána kell olvasni az adott cégnél, hogy lehet-e. De ez már a témán belül egy speciális eset.

Nem azt mondom, hogy felejtsük el a főkártyát, félre ne értsen valaki. Sőt sok esetben érdemes lehet azt is magunkkal vinni. De biztos, hogy helye van minden utazó zsebében egy-két ilyen kártyának.

fifibá55 2019.02.05. 18:55:30

Én sem szeretek feleslegesen költeni, csak nálam (semmi VIP/arany kártya!) limitmódosítás, SMS értesítések ingyenesek, jár hozzá biztosítás, kp. gyorssegély utalással.
És ha a másikat lopják el, akkor is bajban vagyok, ha nincs nálam "echte" bankkártya vagy pénz.
Három hét múlva lenne lehetőségem kipróbálni valamelyik javaslatot, remélem, addig kijön a második rész :)

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2019.02.05. 18:57:23

@fifibá55: Akkor az egy egész kedves konstrukció. Ritka az ilyen :)

Ironhide 2019.09.15. 16:03:37

Üdv mindenkinek!

Nemrég lett Revolut kártyám, meg Curve is.

Pont a hétvégére mennénk Horvátországba "nyaralni". A szálláshoz kp kell. A hétvégi emelt váltással nagyjából tisztában vagyok. A vásárláskori zsebbekkel is mondhatni, hogy értem. :)

A kp a gond, euro kell a szállásnak. Az ok, hogy a Revolutra felteszem a pénzt, átváltom hétközben euróra, de itthon megtudom szerezni bármely ATM-ből (kivéve az Eur-Ft atm) a kívánt eurót (140 euró), vagy majd csak kint vmely ottani atm-ből vegyem fel?

A revoluton már van kuna zsebem. Arra van feltöltve összeg. Azt atm-ből szintén feltudom venni? Curve kártyán keresztül is? A feltöltése világos.

Külföldre csak kp-t vittem meg bankkártyát eddig. A kp felvét eddig kimaradt az életemből. Itthon se nagyon atm-ezek.
Előre is köszi

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2019.09.15. 16:39:36

@Ironhide: Sajnos a szállás adó a magyar turistával így jól kiszúr, mert ugye ott se más a helyzet, mint itthon kérnék a balatoni szállást euróban. Ahogy itthon se, kint se fogsz találni minden utca sarkon rendes eurós ATM-et. (Ez nem igaz, mert a hírhedt turista lehúzós sárga-kék juró atmből 50 méterenként találsz, de nyilván onnan tilos bármit is felvenni.)

Szóval ha nem akarsz magadnak extra fejfájást, inkább itthon keress (egyszerűbb lesz) euros ATM-et. Pl. azt tudom biztosan, hogy az OTP-nek megyeszékhelyeken vannak euros ATM-jei és abból ingyen (természetesen a Rev/Curve/TW feltételei és limiteinek megfelelően) tudsz felvenni eurót.

A kuna felvétel ugyan úgy megy, mint itthon a forint felvétele. Pl: ugye ha van a Reven forint, simán felveszed bármelyik itthoni atm-ből. Nincs benne semmi extra. Teljesen ugyan ez van külföldön is, ha kuna van rajta akkor azt tudod ugyan úgy bármelyik horvát atmből simán felvenni. (Gondolj csak bele, ugyan ezt a kártyát ugyan ilyen feltételekkel rendeli meg a horvát Markovics magának otthonra :D )

Amiben Magyarország élen jár, hogy minden hivatalos banki atmből ingyen lehet felvenni pénzt. Pontosabban: maga az ATM (!) nem vont le extra költséget. Ez nekünk természetes, mert régóta így van, ezért van az hogy sok nyaraló magyar panaszkodik és fel van háborodva, ha nem ez tapasztalja. Mert ez külföldön országonként, bankonként változhat. (Vannak országok, ahol meg tök természetes, hogy minden kp felvételért az atm levon egy keveset.)
De a Revolut volt olyan kedves és aranyos, hogy létrehozott egy listát azokról az bankokról, ahol biztos ingyenes a felvétel, és ezt frissíteni is szokták. www.dropbox.com/s/ajifjmncdazhzm6/Revolut_FreeATM.xlsx?dl=0

Ironhide 2019.09.17. 13:52:45

@Vándorember: Köszönöm szépen, otp euro atm-ből szépen felvettem a pénzt. Még egy kérdés.

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2019.09.17. 14:22:39

@Ironhide: Simple alá beregisztralni és ugy mobilpaypassozni hogy onnan történjen a levonás nem lehetséges.
süti beállítások módosítása