Alkalmazások utazáshoz - A legnépszerűbb taxis appok
2022. november 26. írta: Vándorember

Alkalmazások utazáshoz - A legnépszerűbb taxis appok

Top 5 (+3) legnagyobb taxis alkalmazás Európában

Ha szorult helyzetbe kerülsz, késésben vagy, vagy csak teljesen ismeretlen helyre sodródsz a legbiztosabb, ha taxit hívsz. Összegyűjtöttem ehhez a legnépszerűbb appokat, amelyekről jó, ha tudsz utazás előtt!

lexi-anderson-g8wprjynqwq-unsplash.jpg

A taxizás régen...

 

Belföldi, de főleg külföldi utazások sokán alternatívaként mindig felmerül a taxizás. Általában, ha meghalljuk ezt a szót, „taxi”,

azonnal görcsbe szorul az ember gyomra.

Ilyenkor az alábbi problémák merülnek fel:

  • Keress valahonnan egy telefonszámot.
  • Már maga a telefonálás külföldön milliónyi nehézséget okozhat, ezt nem is részletezem.
  • Aztán próbáld meg elmagyarázni a sofőrnek, hogy hova akarsz menni.
  • De persze legyen nálad elég készpénz, biztos, ami biztos.
  • Azután jöhet a stressz, hogy vajon egy hiénához sikerült-e beülni, aki kerül egy nagyot, netán kapásból magasabb menetidíjjal számol, mert látja, végre egy hülye turista!
  • Keleten meg örülj, ha egyáltalán látod a taxiórát! Aztán hasraütésszerűen kapsz majd egy számlát, már ha kapsz.

... és a taxizás most!

 

Ezeket a régóta belénk táplált félelmeket a digitális világ szerencsére mára teljesen megoldotta. Olyannyira, hogy nyelv, hely és minden egyéb információ hiányában is zökkenőmentesen, kényelmesen és fix áron tudunk taxizni. Így ez újra népszerű opció lett az utazások és nyaralások alatt. Olyannyira, hogy sokszor még a tömegközlekedéstől is olcsóbb alternatívát nyújthat! Ezt számtalan korábbi utam során én is tapasztaltam.

taxi-app-vectorportal.jpg

Ezek az alkalmazások olyan szinten az életünk részévé váltak, hogy nagyvárosokban szinte csak ilyen appokon keresztül dolgoznak a taxisok. Hátrányuk, hogy kisebb városokban még nem elterjedtek, illetve, hogy nincs egy univerzális alkalmazás. Országonként, sokszor városokként is más-más taxis appot lehet használni.

Az efféle szolgáltatások első úttörője az Uber, amiről korábban egy külön cikket is írtam. Ezúttal viszont összeszedtem nektek az Európában legnépszerűbb taxis applikációkat, amik jól jöhetnek a Short Tripek alatt.

Új regisztrációkor szerencsére szoktak adni kedvezményt is, viszont, hogy véletlenül se bukjátok el ezeket, ahol elérhető, csatolok meghívó linket!

Röviden arról, hogyan működnek ezek.

 

Le kell tölteni az alkalmazást a telefonra. A regisztráció és a bankkártya adatok megadása után az appon keresztül hívhatjuk a taxit. A telefon GPS-e felismeri a helyzetünket, beírjuk a pontos címet, ahová utazni szeretnénk és keresi is az app a legközelebbi sofőrt. Találat esetén kiírja, hogy mennyibe kerül az út, mikor ér ide a taxi (autó típussal és rendszámmal együtt) és azt is látjuk élőben egy térképen, hogy addig is merre jár. Ha elfogadjuk az utat, kiszállás után levonják a kártyáról az előre feltüntetett árat és kész is! A kényelem és gyorsaság mellett a legnagyobb előnye, hogy minden adatot lát a sofőr, így nem kell magyarázkodni sem, az idegennyelvi nehézségek megszűnnek. És persze az végösszeg miatt sem kell aggónunk, mert az előre le van fixálva.

1.jpg

Mi évek óta rendszeresen használjuk ezeket, többek közt Lisszabonban, Kijevben és Barcelonában, alkalomadtán olcsóbb is volt, mint a tömegközlekedés.

A reptéri transzfereknél pedig kifejezetten az egyik legjobb opció!

Jöjjön az 5 legnagyobb, Európában elérhető taxis alkalmazás!

 

1. Uber

Magyarország kivételével szinte az összes európai ország nagyvárosaiban jelen van. És persze a világ többi országában is. A teljes listát itt találjátok. 

40834812504_0dfe369dd9_b.jpg

Kedvezmény: 5 euró az első út árából!  Ha a linken át regisztrálsz, vagy a „wallet” fül alatt, a promóciókhoz beírod a 50qnat kódot, elvileg még érvényesíteni tudod az akciót.

2. Bolt

Az észt cégnek van a legnagyobb európai lefedettsége (500+ lokáció, ezek itt találhatók), sőt Magyarországon hat nagyvárosban is elérhető. Ráadásul konkurense a Lime rollerkölcsönző cégnek, hiszen Bolt scootereket is bérelhetünk ezzel az alkalmazással, így minden szempontból az egyik legjobb utazáshoz.

bolt_app-e1553671054871.jpg

Kedvezmény: ezen a meghívó linken át történő regisztráció után 20% kedvezmény jár az első út árából.

3. Free Now 

Régi nevén talán jobban ismert, ez volt a mytaxi. 10 európai ország 150 városában találhatók meg. Egyszer használtam reptéren, de nem volt túl olcsó. Viszont széleskörű a reptéri transzfer szolgáltatásuk. Illetve Angliában ezen az applikáción keresztül használható több eScooter és eBike kölcsönző. (Voi, Dott, TIER)

freenow_thumbnail.jpg

Kedvezmény: ezen a linken át történő regisztrációt követően, vagy ha már letöltötted az appot, akkor a g3xhkxrs promó kód megadásával 7€ kedvezmény jár az első út árából.

4. Cabify

A Cabify egy spanyol alapítású cég. Annyira, hogy a lefedettsége is csak Dél-Amerikára és Spanyolországra terjed ki. Cserébe viszont versenyképes áraik vannak. Spanyol utazás alatt a legjobb opció! Nekünk Barcelonában ez volt a befutó.

cabify.jpg

Kedvezmény: ezen a linken át történtő regisztrációt követően, vagy ha már letöltötted az appot, akkor a SZULA1 promó kód megadásával az első három utad árából 3-3€, azaz összesen 9€ kedvezmény jár.

5. Taxi.eu

A Nyugat-Európára fókuszált taxis cég 160+ városban van jelen, leginkább Németországban. Ahol nem használható az applikációs rendelés, ott felajánlja a helyi taxi telefonos elérhetőségét.

unnamed.jpg

Sajnos nincs kedvezményes kuponjuk. :(

Futottak még kategória

Van persze egy rakás lokál, illetve csak egy országban elérhető (nemzeti) taxis alkalmazás, ezekre külön nem térek ki, mert hosszú lenne a lista. Viszont találtam még három céget, amik a két kategória közé esnek. Szerintem nem ár, ha tudtok ezekről is.

  • Yandex Go
    Ha keletre tekintünk, az orosz alapítású Yandex uralja (vagy inkább uralta) a volt Szovjetunió szinte minden országát, és jelen van a Baltikumon és a Skandináv országokban is.

Jelenleg a szankciók áldozata, így hivatalos forrásból nem elérhető a Google Playen.

  • Gett
    Az izraeli cég az anyaországot leszámítva igen erősen jelen van Nagy-Britanniában is. Ezen kívül viszont csak alig egy tucat városban.
  • Maxim Taxi
    A grúz cég Kis-Ázsiában erős, de maradjunk továbbra is Európánál. Grúzián kívül Isztambulban és Antalyában jöhet jól az applikáció.

Grab, a dél-kelet ázsiai országok királya

Mivel sokadik Long Tripen vagyunk túl ebben a régióban (Thaiföld, Szingapúr, Malajzia), ezért utólag felkerült a listára a Grab. A maláj cég az első számú taxis app ebben a régióban. 8 országban is piacvezető, így ezzel az egy aplikációval az összes itteni nyaralásotok meg lesz oldva!

letoltes.png

A store-ból a Grab - Taxi & Food Delivery appot kell letölteni. (A Grab Driver a sofőröknek szánt app!) Előfordul, hogy a taxi foglalós felület csak a helyszínen lesz elérhető, ha a lokalizáció látja, hol vagy. Mellegles ételrendelésre is használható. 

Ha tetszett, kövess Facebookon!
fb_button.png

 

A legfrissebb utazós fotókat Instán találod!
insta_button.png

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr2617988092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása