Hogyan repülünk COVID idején? - Tapasztaltok és információk
2020. augusztus 09. írta: Vándorember

Hogyan repülünk COVID idején? - Tapasztaltok és információk

Ez változott a repülőtereken és a gépeken

Idén megvolt az első repülős utam. Ennek apropóján megosztom veletek a saját tapasztalatomat és röviden összefoglalom milyen új szabályokra és változásokra számíthatnak azok, akik a jövőben repülni szeretnének. Illetve szeretnék rámutatni, hogy bár manapság minden lépésünknél meg akar minket ölni a covid, a repülés sem nagyobb rizikó, mint lemenni a boltba kenyérért.

covidrepules.jpg

Mit tapasztaltam repülés alatt?

 

Budapest- Liszt Ferenc Reptér

Július közepén utaztunk Mallorcára. (Ekkor még zöld volt.) A gépünk délelőtt 11-kor indult. Az enyhítéseknek köszönhetően, már igen sok ember volt a reptéren. A reptér teljes területén kötelező a maszk használata, amit úgy jó 90-95%-ban tartanak is az emberek Magyarországon. (Ezen a téren van még mit javítani a magyarok hozzáállásán.) A jól ismert túlzsúfoltság hiánya miatt a távolságtartás könnyen kivitelezhető. A várókban minden második széken egy felirat jelzi, hogy nem szabad egymás mellé ülni.
A biztonsági vizsgálat érdemben nem változott, de az ellenőrzés után találunk egy-egy kihelyezett kézfertőtlenítőt. Előfordul, hogy az én figyelmemet kerülte el, de ezen kívül én sehol máshol nem láttam ilyen kihelyezett fertőtlenítőket. Bocsánat, a WC-ben található még fertőtlenítő!

Repülés alatt a gépeken

  • Természetesen itt is kötelező végig maszkot hordani, amire a légiutaskísérők fel is hívják az esetlegesen hordásban megfáradt emberek figyelmét is. Ezt azért is érdemes betartani, mivel szabályról van szó, megszegésükért leszállíthatnak a gépről, sőt kemény pénzbüntetés is várhat az ellenszegülőknek!
  • A jól ismert magazinok eltűntek a székekből. Ha rendelni szeretnél valami italt vagy ételt, a menüt a repülős cég applikációjában találhatod meg.
  • Leszállásnál szigorúan kérnek mindenkit, hogy csak akkor kelljen fel, ha az előtte lévő sorban ülő utasok már elindultak kifelé. Egyébként egyik úton se volt tele a gép, ezért indulás előtt még simán mindenki megkereshette a párját és mellé ülhetett.

Mit lehetne javítani?

Ami szerintem nagy baj, hogy külön arra sem saját helyfoglalás alatt, sem az automatikus ültetés nem figyel, hogy esetleg kimaradjon 1-1 ülés két utas közt. És azt tényleg csak akkor töltse fel a rendszer, ha valóban olyan sok jegy el lett adva. Ezért volt az, hogy három teljesen idegen ült egymás mellett, míg a környéken három olyan sor is volt, ahová senkinek sem szólt jegye! (Természetesen felszállás előtt mindenki azonnal szét ült.) Ez persze a régi időkben az utasok lehúzására tökéletes módszer volt, azonban a covididőkben kifejezetten rossz, sőt szerintem tiltandó dolognak kéne, hogy legyen!
Fertőtlenítőt egyik fapados gépen se találtam, még a mosdóban sem volt. Nem osztogattak fertőtlenítőkendőket, ahogy azt egyes cégek reklámozzák.
Aki elfelejtette volna kitölteni otthon a különböző országokba történő belépés előtti regisztrációt, azoknak a gépeken osztanak ilyen formanyomtatványt, hogy gyorsabban történhessen a bejutás.

Mallorca - Palma de Mallorca Nemzetközi Repülőtér

Itt már meglehetősen nagy tömeggel kerültünk szembe. A leszálláskor és utána továbbra is a csorda módszer a jellemző, ebben nem sikerült sem itthon, sem Spanyolországban új szintre jutni. Az előre történő mobilos covid regisztráció segítségével nagyon gyorsan halad a biztonsági ellenőrzés. Akkor sincs gond, ha egészségügyi dolgozóként az „ön járt-e kórházban az elmúlt két hétben?” kérdésre igennel válaszolunk.
Az itteni reptéren sokkal több fertőtlenítő van kihelyezve, minden bolt bejáratánál is van. A legnagyobb különbség, hogy a spanyoloknál mindenki, de tényleg mindenki hordja a maszkot. Itt 99,99%-ban fel tudják venni, sőt! meglepő módon úgy hordják ahogy kell, az orrot is eltakarva. Nem úgy ahogy a magyarok többsége szokta.
Egyébként lázat sehol sem mértek.

maszk.jpgvia: nyy.com

Hivatalos információk a repülés tisztaságáról

 

  • Saját poggyászfeladási rendszert alakítanak ki. 
    Mindenki maga intézi a nagy csomagok feladását.
  • Kötelező a reptéren és a repülőkön is a maszk viselés és a távolságtartás.
    Nyilván, no comment.
  • Idézek egy nagy cég oldaláról:
  • még alaposabban, éjjelente is fertőtlenítjük repülőgépeinket”. 
    Idáig is naponta le kellett volna fertőtleníteni a gépek belsejét, és most már minden repülés után el kéne ezt végezni. Ezen szerintem szigorítani kellene.
  • A repülőkön ingyenes kézfertőtlenítőket osztanak.
    Én ilyet egyszer sem tapasztaltam, valószínűleg, ha külön kér az ember, akkor kaphat.

A légcsere egy repülőn

A levegőztetés alapvetően úgy működik, hogy a hajtóművekbe beáramlott levegő egy részét lehűtik, majd HEPA szűrőkön keresztül vezetve a friss levegőt fele-fele arányban keverik az utastér levegőjéhez, amit szintén előtte HEPA szűrőkkel tisztítanak. Onnan pedig elvezetik az elhasznált levegőt. Azaz mindig, folyamatosan cserélődik a gépben a levegő. Ez a tisztítás nagyjából a műtők levegőjével megegyező tisztaságot eredményez. Szóval attól nem kell tartani, hogy órákon át mások bacis, vírusos leheletét szívjuk magukba.

Összefoglalás

 

Véleményem szerint a biztonsági előírások betartásával és a reptereken a megfelelő maszkviseléssel egyáltalán nem rizikósabb egy repülés egy hétvégéi nagybevásárlásnál. Sőt, látva az itthoni hozzáállást, nagyobb esély van elkapni bármit a Teszkóban, mint repülés alatt.
És még valami: nyugalom, senki se fog megfulladni, ha órákon át maszkban van. A kórházban évtizedek óta maszkban dolgoznak, még nyáron is, amikor sokszor a klíma sem működik, és még senki se fulladt meg tőle! :D

A helyes maszkhasználat módja

00-well-perfect-mask-jumbo-v2.png

Ti milyen jó és rossz változást, hiányt vagy épp furcsaságot láttatok? Tapasztalatokat kommentben várom!

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr8016119682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zed is not dead yet 2020.08.09. 19:25:39

Gratulálok, nagyon ügyesen, szorgalmasan hordjátok haza a vírust, csak mert "a szabadidőd felértékelődött" ahhoz, hogy elő kelljen venni az agyadat és önállóan kitalálni valami belföldi programot. Inkább eszed azt, amit az utaztatós cégek rád tukmálnak. Komolyan, mint az ovisok.

Légkeringetés a repülőn? Hát az meg tényleg nagyon sokat fog érni, amikor a valaki által kilélegzett levegőt még jól végig is áramoltatják az egész téren, nehogy bárki is kimaradjon belőle véletlenül. Egyébként ez a maszk vs. repülőn táplálkozás komoly? Viseljen mindenki maszkot, de amúgy egyen-igyon nyugodtan, ha nem bír ki 1 órát szegény szerencsétlen étlen-szomjan? Dettó ovi, nagyjából kiscsoport.

Szóval köszönjük szépen, minden felelősen gondolkodni képes ember nevében, hogy helyettünk is megoldjátok a vírusterjesztést, csak mert képtelenek vagytok önállóan csinálni szabadidős programot magatoknak külföldi desztinációk nélkül.

Nyilván ki leszek moderálva, na mindegy. Ha legalább 1 százaléka átmegy annak amit mondani akartam, hátha ér valamit.

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2020.08.09. 19:45:45

Finoman szólva is erősen túlreagált komment a mai helyzetre való tekintettel. Szerintem érdemes lehet itthon körülnézni csak egy példaképp a Balatonon vagy bármelyik strandon, és összehasonlítani egy kb bármelyik tengerparti üdülőhellyel. :) Szintén egy BKVzást egy repüléssel.

Zed is not dead yet 2020.08.09. 20:14:27

Ha valami rosszat akarsz valami még rosszabbal összehasonlítani, az mindig fog sikerülni, különösen ha emberekről van szó, mert sajnos az emberek, különösen tömegben hamar elhagyják a gondolkodás képességét, hiszen "ott a csorda, majd az csinál valahogy, én meg csinálhatok ugyanúgy és akkor senki nem fog beszólni". Aztán fejlett csorda-szituációk különösen a tömegközlekedésben gyakran adódnak (bkv és tsai "utazóközönsége").

"Ti mind egyéniségek vagytok!"
"Nem, én nem!!" (Brian élete)

Szóval pl. a bloggazda, mint olyan személy, aki eddig is (mi a franc lehet a környezettudatos ellentéte, környezettudatlan?) valamilyen irányban példamutató módon képes volt pár napokra ide-oda röpködni, nagyon nem lep meg azzal, hogy teszi ezt vírushelyzet közben is, mert ugye sokan csinálják, ráadásul megmondták hivatalos személyek, hogy nem vagyok veszélyben és egyébként sem felelőtlenség ilyet csinálni. (hogy azok, akik ezt jóól megmondták, ugyanazok a személyek, akiknek az üzlete nem más, mint a turizmus pörgetése, az persze nem gyanús).

Szóval most tényleg, egészen komolyan, borzasztó nagy dolog lenne tőled és borzasztó büszke lehetne rád (magadon kívül is még) egy csomó olyan ember, aki felelősen gondolkodik, ha mondjuk konkrétan ezen a blogon olyat lehetne olvasni, hogy "volna kedvem, mehetnék is, de nem megyek, mert felelős ember lévén, egy kis esélyt se akarok adni annak, hogy miattam bármi baj történjen". Lenne vastaps, meg minden. Szerintem az se lenne túlreagálás, mert aki hallatja a hangját, az sose tudhatja, épp mennyi ember véleményét formálja ezzel, de jobb ha úgy gondolja, hogy sokét. És ugyanez a helyzet a kommentekkel is.

Az, hogy van most két-három olyan generáció, akik nagyjából egyidejűleg fogyaszthatnak teljes erőbedobással, a szó szoros értelemben véve gondolkodás nélkül, aztán jön majd az összes többi generáció (ha ugyan, ha amennyi), akik pedig nagyjából vissza lesznek b...va a középkorba egészségügyi, technikai, életszínvonalbeli és sok más tekintetben, amiatt már én rég nem kárálok ilyen blogokon, csak most azt gondoltam, talán szóljon mégis valaki, hogy nem kéne. Ettől még, persze, "have a nice trip", meg mosoly és sunshine. És persze világbéka. :p

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.08.09. 20:15:15

Attól függ milyen maszk is az. Egy orvosi maszk kb. csak tőled véd másokat, de téged nem. Viszont kapsz benne rendesen levegőt. Viszont egy vastagabb szűrös maszk az bizony egy hosszabb repülős úton kemény, olyanban be sem vállalnám . 20 percig max ha jó utána már alig kapsz benne levegőt

_B_ 2020.08.09. 20:23:00

Repülőgépen a maszk legfeljebb a lelkedet nyugtatja meg. Órákon keresztül egy levegőt szívsz több száz másik emberrel egy alig szellőztetett dobozban. De legalább a benti levegőt alaposan megforgatják, hogy mindenkinek jusson mindenből.
A repülést teljesen be kellett volna tiltani már az elején, így az egész COVID kezelés csak műhiszti, látszatintézkedés.

travellover.hu 2020.08.09. 20:36:46

@Zed is not dead yet:
Egyértelműen van igazság abban, amit írsz.
Viszont belföld? A Balatonon nem terjed a korona? Bármelyik strandon egy random hétvégén bomlik meg az egész maszkviselés/távolságtartás szabályozás.

vilagpolgar 2020.08.09. 21:07:48

@travellover.hu: Igen, csakhogy itthon jelenleg nincs sok fertőzött, hanem a behurcolás a nagy kockázat.

Zed is not dead yet 2020.08.09. 21:38:18

@travellover.hu: Ez megint az, hogy muszáj azt enni, amit az arcodba tol a média? Hát ha már mindenképpen strandolás a nyaralás, akkor is csak balatonban lehet gondolkodni?

Az országunk rendkívül szerencsésen áll élővizek tekintetében, olyanokéban is, amikben tényleg lehet fürdeni, mert a vize és a vízpartjai is jók. Ráadásul eléggé jól kiépült vendéglátó infrastruktúra is van. Azt a koktélt, amit megihatsz Spanyolországban a tengerparton, azt rengeteg helyen megihatod itthon is vízparton.

Van rengeteg tavunk. Persze, a Balaton is, de a Balaton se egyenlő azzal a 3-4 felkapott stranddal, a Balaton nem is Siófok, nem is Füred, stb. Hogy csak a második-harmadik legismertebbet mondjam, ott a Velencei tó, ott a Tisza tó. Aztán ha nem az a lényeg, hogy tömegben feküdj a parton, akkor meg végtelen hosszú a történet. Én pl. miskolci vagyok, ahol a környékbeli bányatavak közül jó sok rég kinőtte már ezt a múltját és kiváló vizük van és nagyon kellemes partjaik (és strandok is mellettük), de a múlt héten épp Bp-en voltam rokonoknál és nyaralásképpen rengeteget túrázgattunk a környéken (pl. Sukoró környékén a Velencei tó fölött, a Budaörs feletti kis hegyvidéken, stb.) és fürödtünk is, pl. konkrétan Velencén, illetve egy egész napot töltöttünk el a Szentendrei sziget-csúcson (Kisoroszi fölött), ahol gyönyörű volt a környezet, tiszta volt a víz és ugyan elég sok ember volt ott, de azon az elég nagy területen ez jól szétszóródott, senki nem volt a többiek közvetlen közelében. Mikor javában ment a korlátozás a tél végétől kezdve itthon, elkezdtünk a Bükkben olyan helyekre kirándulgatni, amik nem jelzett turistaútvonalak, de azokon a területeken található jelzetlen, de kiválóan járható erdei utak és ösvények és ebben a gugli térképe és az okostelefonokra letölthető túra-alkalmazások nagyon jó segítséget adtak. És ... találtunk fantasztikus helyeket, itt, akár a város közvetlen közelében is, ahol, mivel senki nem beszélt róluk, nem voltak jelzett útvonalak, gyakorlatilag a világon senkivel nem találkoztunk. Az egész járványnak az lett a hozadéka, hogy találtunk egy csomó jó helyet, melyekre azóta is visszajárunk.

Hogy hol terjed a koronavírus? Abban a blogszerzőnek igaza van, egy sima nagybevásárlás is lehet akkora kockázat, mint bármi más, ahol sok ember fordul meg. Na jó, de élni muszáj, enni kell, ha valami bajod van, orvoshoz, gyógyszertárba menni, hogy megélhess, dolgozni, stb-stb, muszáj. Ezeket _kell_ csinálni, tehát jól kell csinálni. De külföldre utazni, csak azért, mert sok embernek minden szórakozási lehetőséget, amit nem tolnak az arcába a reklámok, meg a web, vakfolt takar el, azt be kéne látni, hogy az nem a muszáj kategória. Rekreáció, pihenés, szórakozás, ez mind muszáj, mert mégsem vagyunk robotok, de iszonyú sok veszélytelen hely és mód van rájuk.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.08.09. 21:38:31

@vilagpolgar: egyelőre nem úgy tűnik . Hanem a sok bulizó, aki ‘vonatkozik’ Demjén Dakar a a Balaton-parton maszk nélkül

232323 2020.08.09. 21:38:47

en utazok mert megtehetem es ugysem rajtan mulik.

ez van. havi 1-2 ut, alig parezer km. Aki fel vagy oreg az maradjon otthon es korlatozza magat ne engem.

Szirgyu28 2020.08.09. 22:11:59

Május közepén Manilából repültem haza 2 átszállással, Tokión és Amszterdamon keresztül, 26 óra alatt.
Manila-Tokió: A gép kb. félig volt. Az ablak melletti 2-es üléseken csak egy ember foglalta el. Az én jegyem a középső négyes ülés egyik szélére szólt. A négyes másik szélén is ült valaki, tisztes távolságban tőlem. A japán légiutaskísérők úgy járkáltak fel-alá köztünk, mintha semmi sem történt volna. A kiszállítás elég érdekesen zajlott: csoportonként történt. A kapuban már várt minket egy apró (szó szerint) japán reptéri dolgozó, aki a szó szoros értelmében keresztül kísért bennünket a teljesen üres reptéren, egészen a csatlakozó járat kapujáig.
Tóükió-Amszterdam: A jegyem ismét középre szólt, de itt már egyedül foglalhattam el a középső 5 ülést, illetve az ablak mellett is csak egy-egy ember ült. És ami nagyon érdekes volt: a helyemen már várt egy előre odakészített "túlélő csomag", de tényleg. Ez zacskóban előre be volt készítve 2 dobozos kóla, ásványvíz, banán, ropogtatni való, stb. A stewardesek csak másfél órával landolás előtt "kerültek elő". Villámgyorsan felszolgálták a reggelit és már tűntek is el, minimálisra csökkentve az utasokkal való érintkezést.
Amszterdamban már nem ügyeltek annyira a kiszállításnál, magyarán mindenki mehetett amerre látott. Maga a reptér szinte kihalt volt. Egyetlen büfé volt nyitva a kapu környékén, ahol a csatlakozásra vártam, és a maszk használatot sem tartotta be mindenki (volt, akin egyáltalán nem is volt).
Amszterdam-Budapest: A három járatból ezen voltak a legtöbben és a lehetőségek szerint igyekeztek tartani a távolságot.
Ferihegyen aztán jött a karantén "regisztráció", amolyan magyar módra. Betereltek bennünket egy új épületszárnyba, ahol aztán kb. 1 órás várakozás után, a megfelelő papírokat kitöltve megkaphattuk a kis piros matricánkat.

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2020.08.09. 22:13:44

@Szirgyu28: volt egy sejtésem, hogy "arrafelé" jóval, hogy is fogalmazzak... komolyabb, vagyis inkább jobban odafigyelnek ezekre a dolgokra a gépeken. :)

Zed is not dead yet 2020.08.09. 22:18:58

@232323: A vicces helyzet az, hogy jó ideje lehet tudni, hogy fiatal, alapbetegség nélküli embereket is simán megöl ez a betegség, miközben nagyon idősek is túlélik. Szóval légy nyugodtan empatikus, utazz, ne hagyd hogy bárki véleménye megzavarjon a turbo egocentrikus világodban, aztán ne nyafogj majd te se, ha bekapod a békát. Ja, és ne félj, leszel még te is öreg. Vagyis talán mégsem.

Elég sok embertől hallom, olvasom, hogy szerintük ez a vírus a Föld válasza az emberek felelőtlen és önző, pusztító viselkedésére. Olyanoktól is, akik nem kimondottan ezo-arcok, nagyon nem. Hát mikor ilyeneket látok pöfögni, mint te, akkor értem, mit akartak mondani.

Szirgyu28 2020.08.09. 22:25:56

@Vándorember: Nézőpont kérdése. A japán stewardok úgy járkáltak kööztünk (természetesen maszkban), mintha misem történt volna. Viszont a KLM-es légiutaskísérők mintha ott sem lettek volna. Ott valóban lehetett érezni egy kis pánikot, félelmet.
Engem, személy szerint, a repterek kihaltsága, üressége döbbentett meg.

Exploiter 2020.08.10. 07:57:40

@Zed is not dead yet:

“ jó ideje lehet tudni, hogy fiatal, alapbetegség nélküli embereket is simán megöl ez a betegség”

És az ilyen cikkek alatt mindig van egy háromszáz kilós fekete amerikai képe.
De amúgy schimán. :)

Exploiter 2020.08.10. 07:58:31

Nem értem hogy hogy lehet ezt az egészet komolyan venni.
Most ez a szar vagy tényleg a világvége, annak ellenére hogy 8 hónap alatt sikerült végeznie annyi emberrel, amennyi két nap alatt születik, vagy csak egy lufi.
Ha az előbbi akkor ilyen látszat intézkedések szarra se jók. Ha az utóbbi, akkor az ilyen látszat intézkedések feleslegesek.
Legyen már mindenki konzisztens a maga kis világában a maga kis hülyeségével, mert amúgy pofán röhögöm a helyes maszkordásos technikával.
Pont nemrég volt egy jó kis cikk, hogy a turistaországokban mekkora lesz a deficit idén. Gondolj egy hihetetlenül nagy számra és írj mögé még pár nullát.
Na annál több. Biztos a maszkviselés lesz a legnagyobb gondjuk.

apro_marosan_petergabor 2020.08.10. 07:59:13

Jól látható, a légitársaságok csak saját érdekeikre ügyelnek:
- nincs lázmérőzés, az emberek gépről leparancsolása sok gonddal járna...
- a távolságtartás exakt szabályozása nem történik meg (ez munkával, gonddal jár...)
- nincsenek fertőtlenítő eszközök kirakva a fapadoson - ez egészen elképesztő, mert ez semmiből sem állna...
- semmit sem tudunk a légkkondicionáló rendszerek tisztántartásáról, fertőtlenítéséről

Ezek után nem állíthatjuk, hogy a többórás repülés nem jár komolyabb kockázattal...

szabi68 2020.08.10. 07:59:41

@Zed is not dead yet: Ez zseniális ! Mintha csak belföldön lehetne “ megúszni “ a vírust. A görög szigetek, Ciprus vagy éppen Szicília ( ahová még a tömeges olasz fertőzés alatt se tudott betörni a vírus ) velük mi van ? Arról az apró tényről nem beszélve, hogy töredékébe kerül mint itthon. Nem csak az 50-100.000.-Ft /éj szállodai árakról beszélek ( ami kint kb a fele ha nem a harmada ) de a kapcsolódó vendéglátóipar , közért is jóval a magyar alatt van .

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2020.08.10. 08:00:14

Nemrégiben én is repültem London-Budapest útvonalon, annyit tennék hozzá a bejegyzéshez, hogy a British Airways járatokon beszállás után adnak fertőtlenítő kendőt és kézfertőtlenítőt valamint elmondásuk szerint minden út előtt fertőtlenítik a gép felületeit.

Mivel a fedélzeti vásárlás megszűnt ezért adnak (újra) ingyen chipset es vizet. Ami vicces, mert így mindenki egyszerre leveszi a szigorúan megkövetelt maszkot es eszik.

A repülőgépen maszkban ülni egyébként nem is olyan kényelmetlen (rövidtávú járaton), miután a repülőtérre menet a tömegközlekedésen maszkban kell lenni, utána pedig a repülőtér teljes területén is.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2020.08.10. 08:01:05

Nem vagyok meggyőződve arról, hogy az olcsó járatok gépein a belső légszűrés a keretes részben leírtak szerint megy. A szűrők telítődnek, a cseréjük nyilván nem olcsó, így aztán szerintem leginkább legyintenek rá egyet. Ami nem jó, sajnos.

@Szirgyu28: Ha már említetted, mesélhetnél pár szót arról, hogy a karantén időszaka alatt elvégeztetett teszt - ha te csináltattál ilyet - eredményét hogyan lehet érvényesíteni, a karantén megrövidítésére. Úgy hallottam, hogy jellegzetes bürokrata stílusban, postai levélben megy az információcsere, amelyben az ÁNTSZ, mint hitelesítő hivatal még a szokásos nyolc napos határidőt is fenntartja magának. És minderről előre sehol nem szólnak, csak amikor már intézni kell. Összességében szinte ugyanúgy jövünk ki az időből, ha van tesztünk és ha nincs.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2020.08.10. 08:01:33

@Zed is not dead yet: ahogy a bloggazda is írta, ez volt idén az első repülős útja, gondolom azért, mert előtte lemondott párat, talán azért, hogy ne miatta történjen bármi baj.

Egyébként én is hasonló blogoló vagyok ( www.utazotodi.blog.hu/ ), tavaly 39 repulőjáraton ültem, idén viszont még akkor is mikor lett volna lehetőségem azt mondtam, hogy most nem repülök, mert ez az év nem erről szól nincs ertelme kockáztatni. És főleg nem magam miatt aggódtam, hanem mások miatt, akiknek átadhatja az ember. Szóval van ilyen is, csak ezt senki nem reklámozza mert nincs hírértéke.

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2020.08.10. 08:22:34

@irdesmond: Köszönöm a kommented! Jól tükrözöd a magyar internet hozzáállását, kötekedés ezerrel.
Fura, hogy egy bejegyzésem elolvasása után azonnal (ál)szakembernek és/vagy újságírónak titulálnak. Bár ezt a bókot inkább szeretném megköszönni! :) Tényleg jól esett.
De úgy látom a blog fogalmával, azok működésével egyáltalán nem vagy tisztában, pedig ez egy elég régi "dolog". (Ja szokásos: "500 ftért bármire képes" imádom...:D )

Szirgyu28 2020.08.10. 10:11:30

@Androsz: A szóban forgó utazásom még május közepén történt. Ferihegyen automatikusan adták a piros matricát és töltötték ki a karanténhoz szükséges papírokat. Tesztelésről szó sem volt. Sőt, még azt sem kérdezték meg, hogy akarom-e, hogy applikációval ellenőrizzenek a karantén alatt.

tompus 2020.08.10. 11:07:16

@Zed is not dead yet: Jó rettegést! Kezelj mindenkit potenciális gyilkosként!

Graves 2020.08.10. 13:17:35

Csak egy darab kibeb*szott rongy, gumival az arcod előtt. Meg egy 500ft-os kézfertőtlenítő az útra. Ennyit kértek. Ennyi kellene, hogy kicsit lassabban terjedjen a vírus, mert amúgy senki nem mondta, hogy ettől megmenekül a paraszt. Ennyi, a sok nyomorék csökött ettől félti a nemlétező szabadságát. Egy jó kis atomháború kéne ennek a rakat tanulatlan baromnak.

apro_marosan_petergabor 2020.08.10. 15:03:16

Egy kicsit a posztírónak.
Divat magunkat leköpdösni:
"A legnagyobb különbség, hogy a spanyoloknál mindenki, de tényleg mindenki hordja a maszkot. Itt 99,99%-ban fel tudják venni, sőt! meglepő módon úgy hordják ahogy kell, az orrot is eltakarva. Nem úgy ahogy a magyarok többsége szokta."
Ez egy elég bátor kijelentés volt. Az utóbbi időben sokat vásároltam áruházakban, szupermarketekben. Magyarországon. Pesten és vidéken. Mindenkin volt maszk. Helyesen feltéve.
Mivel a spanyolok lekiismeretesen betartottak mindent, a magyarok meg nem, ezért úsztuk meg a Covidot, viszonylag kevés fertőzöttel, s áldozattal.
A spanyolok nem annyira...
(Ajánlom a John Hopkins egyetem idevonatkozó honlapjának tanulmányozását)
/A hivatalos álláspont szerint - járványügyi szakemberek - a gyors védelm intézkedéseknek, s a fegyelmezett állampolgároknak volt köszönhető Magyarország alacsony érintettsége.../

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2020.08.10. 15:25:33

@apro_marosan_petergabor: én egy percig se vitattam az általad leírt dolgokat. Az első hullám alatt jól teljesítettünk, ezt én is így vélem, sőt!.. De ezt most mindegy :) . Ez a blogbejegyzés nem is erről szól.
A 95% pedig alapvetően nem egy rossz szám, de amit én láttam és tapasztaltam az egy érezhető különbség. És próbáltam az elején kiemelni hogy a jelenlegi helyzetről, a mostani hozzáállásról írok és a saját tapasztalatom alapján. És én ekkor egy sokkal fegyelmezettebb légkör láttam, mint ami itthon van. Ezt viszont bátran merem mondani.

ekat 2020.08.10. 15:47:54

@apro_marosan_petergabor: Én meg tömegközlekedem minden nap Budapesten. A maszkot viselők kb. felének csak a száját takarja a maszk, már annál is felmerül az emberben, hogy minek veszi fel egyáltalán, de a maszkot az állukon / álluk alatt hordókat meg végképp nem értem.
És egyre többen nem vesznek maszkot egyáltalán.

apro_marosan_petergabor 2020.08.11. 07:41:02

@ekat: Az baj, ha a közlekedési eszközökön romlik ez a morál (én nem használom egyáltalán a Covid miatt).
Az utóbbi időben az esetszám nem csökken, stagál, sőt...
A külföldi utazások intézik az importot, a dealerek pedig a járművek lesznek...

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2020.08.11. 07:44:44

@apro_marosan_petergabor:
Nem tudom miért hiszik sokan hogy aki külföldre megy (akár mivel és akárhogyan is) az tuti "behozza". Nem tűnt még fel hogy itt van régóta a vírus? És itt is marad? Nem kell külföldre utazni senkinek hogy "behozza".

apro_marosan_petergabor 2020.08.11. 12:31:30

@Vándorember:
Ez megint hibás általánosítás. Ez nem hit kérdése. De az egyes országok színkódja ( s a mögötte lévő adatok) érthetően megmutatja, honnan van nagyobb esély behozni a fertőzést. Amellett a vírus nem nálunk keletkezett, a denevérekben mutálódott, emberben szaporodni és továbbterjedni képes verziót Kínából hozták be Európába, s futott szét a világban.

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2020.08.11. 12:35:28

@apro_marosan_petergabor: megint egy egyértelmű dolgot mondasz. Ez nyilván való. (A vírus eredete ,annak terjedése stb.) De úgy látom, már az eleje óta nagyon elbeszélünk egymás mellett. :)
süti beállítások módosítása